Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gullpalmen til Leigh

Det ble Mike Leigh og filmen «Hemmeligheter og løgner» som stakk av med den aller gjeveste prisen, Gullpalmen, under avslutningen av årets filmfestival i Cannes i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordisk film opplevde en skuffelse ved at Lars von Trier «bare» fikk nummer to-prisen, Grand Prix, for sin første engelskspråklige film, «Breaking the Waves». Dansken deltok i hovedprogrammet for tredje gang, og det var store forventninger til årets bidrag - omtalt som en erotisk oljethriller.

Sosialrealisme

Kveldens gullpalmevinner, Mike Leigh, en spedbygd, gråhåret og duknakket brite, lager sosialrealistiske filmer som lett bringer fram gråt og tenners gnissel.

«Hemmeligheter og løgner» er historien om en svart, lesbisk kvinne som søker sin biologiske mor da adoptivmora plutselig er gått bort. Den unge kvinnen klarer seg bra, har gått på universitetet og har solid jobb som optiker. I en annen verden, i arbeiderboligene på østkanten, finner hun en mor som er sosialt utslått - og hun er hvit!

- Etter en langsom og nokså famlende start tar filmen et solid tak i de aller fleste av oss og ryster oss godt for alle våre unnlatelsessynder, feigheter, hemmeligheter - og løgner, meldte Dagbladets Bjørn Bratten fra Cannes da filmen ble vist i forrige uke.

Dagbladets filmpris

Filmen ble æret med enda en pris i går kveld. Beste kvinnelige skuespiller ble Brenda Blethyn for sin rolle som mora i «Hemmeligheter og løgner».

Mike Leigh mottok Dagbladets europeiske filmpris for to år siden for filmen «Naken» fra 1993. Han har også tidligere hatt Cannes-suksess med den morsomme «Et herlig liv» fra 1990.

Det brøt ut både høylytt applaus og buing fra salen da juryformann Francis Coppola kunngjorde at en egen pris for spesiell dristighet og originalitet går til kanadieren David Cronenbergs «Crash». Filmen sammenlikner sex med bilvrak.

Ifølge nyhetsbyråene Ap og Reuter sa Coppola at flere medlemmer av juryen avholdt seg fra å stemme på denne prisen.

THE WINNER IS: Britiske Mike Leigh (i midten) ble årets gullpalmevinner i Cannes med filmen «Hemmeligheter og løgner». Brenda Blethyn ble kåret til beste kvinnelige skuespiller, mens franske Daniel Auteuil delte prisen for beste mannlige skuespiller med Pascal Duquenne. Foto: AP