Gullpensjonene på Stortinget fjernes

Blir mer likt vanlig pensjonisters ordninger.

IKKE LIKE GODE PENSJONER: Gullpensjonene på Stortinget blir borte, og det gamle systemet erstattes av et som ligner mer på vanlige folks pensjonssystem. Foto: NINA HANSEN
IKKE LIKE GODE PENSJONER: Gullpensjonene på Stortinget blir borte, og det gamle systemet erstattes av et som ligner mer på vanlige folks pensjonssystem. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utvalget som lager det nye systemet for stortingspensjoner, er enige om hovedtrekkene i den nye ordningen. Gullpensjonene blir borte, men nyordningen får ikke tilbakevirkende kraft.

Den gamle og lukrative ordningen for stortingspensjonistene erstattes av et system som ligger tett opp til det vanlige pensjonister har, skriver Dagsavisen.

Blant hovedpunktene i den nye ordningen er en opptjeningstid på 30-40 år, mot 12 år i dag. Ordningen blir som i staten, med Folketrygd i bunn og en innskuddsbasert tjenestepensjon på toppen. Pensjonen indeksreguleres med 0,75 prosent av prisstigningen. I dag får stortingspensjonister 66 prosent av den til enhver tid gjeldende lønna.

Samtidig innføres det en ordning med etterlønn, tilsvarende oppsigelsestiden i Arbeidsmiljøloven på tre til seks måneder. Tidligere representanter som trenger etterutdanning får stønad til det og livsopphold så lenge utdanningen varer.

De som i dag er stortingsrepresentanter blir stående i den gamle ordningen med den såkalte 75-årsregelen. Dermed kan de gå av før de fyller 65 år dersom summen av alder og antall år på Stortinget er 75 år eller mer.

Utvalget skal ha fått beskjed at det ville være grunnlovsstridig å gi endringene tilbakevirkende kraft på dette punktet. Men i framtida blir også pensjonene etter den gamleordningen indeksregulert i stedet for at pensjonistene får 66 prosent av gjeldende lønn.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer