Gullpensjonist gransket gasslekkasje

Statoil hadde en alvorlig gasslekkasje i 2008. Blant statens granskere satt en oljeinspektør på Statoil-pensjon.

VENTILTRØBBEL: Statoil hadde en alvorlig gasslekkasje på Oseberg C i september 2008. Foto: Petroleumstilsynets granskingsrapport
VENTILTRØBBEL: Statoil hadde en alvorlig gasslekkasje på Oseberg C i september 2008. Foto: Petroleumstilsynets granskingsrapportVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet avslørte denne uka at en statlig oljeinspektør med gullpensjon fra Statoil, gransket en dødsulykke på Statoils Oseberg B. Nå viser det seg at tilfellet ikke er enestående.

En av de største gasslekkasjene på norsk sokkel i nyere tid, den på Statoils Oseberg C i 2008, ble også gransket av en inspektør på Statoil-pensjon.

Den voldsomme lekkasjen oppsto under vedlikeholdsarbeid på en ventil på plattformen. Nest etter gasslekkasjen på Visund i januar 2006 er dette den største gasslekkasjen i prosessområder på norsk sokkel i nyere tid, ifølge Petroleumstilsynet (Ptil).

Fikk kritikk Gassutblåsningen utløste automatisk nedstengning, og mannskap uten beredskapsoppgaver gikk i livbåtene. Ingen personer kom til skade, men fire personer oppholdt seg i området. Ved en eksplosjon ville disse ha omkommet.

Ptil ga Statoil kritikk for utilstrekkelige risikovurderinger i forbindelse med planlegging av arbeidet, samt manglende kompetanse om hydraulikkanlegg blant involvert personell. Til sammen pekte tilsynet på fem avvik.

Ptil har ansatt sju av de 2100 gullpensjonistene som gikk fra Statoil. Avsløringen av Ptils Statoil-finansierte inspektører har vakt sterke reaksjoner, ikke minst fra pårørende til Tom Erik Olsen, 25-åringen som døde etter å ha falt fra et stillas på Oseberg B-plattformen i 2009. Oljeforsker Helge Ryggvik mener at saksbehandlingen kan oppfattes som korrupt. Jusprofessor Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen mener at det foreligger inhabilitet og brudd på forvaltningsloven. I går ba ansvarlig statsråd Hanne Bjurstrøm Petroleumstilsynet om en redegjørelse.

- Skjønn Ptil ser ikke problemet og mener praksisen er grei. Samtidig har Ptils redegjørelse for hvordan de sikrer habilitet, endret seg siden Dagbladet satte fokus på saken, fra at en inspektør ikke skal granske selskapet han eller hun kommer fra, til en karantenetid på et halv til ett år og til en skjønnsmessig fastsatt karantenetid. Fungerende tilsynsdirektør Anne Vatten vil ikke si hvor lang karantenetid til granskeren av gasslekkasjen har hatt, og gjentar det hun tidligere har sagt: 

- Ptil er meget opptatt av habilitet. Hvilke oppgaver våre nyansatte får ivareta, og når de blir satt til å utføre de ulike arbeidsoppgavene, vil variere. Det ligger skjønnsmessige vurderinger til grunn for når de blir satt til å delta på granskinger eller konkrete tilsynsaktiviteter overfor selskaper de før har vært ansatt i.

SER IKKE PROBLEMET: Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet avviser at Statoil-finansierte oljeinspektører er et habilitetsproblem. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet
SER IKKE PROBLEMET: Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet avviser at Statoil-finansierte oljeinspektører er et habilitetsproblem. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet Vis mer

Hun understreker at granskinger og annet tilsyn ikke utføres av enkeltpersoner i Ptil, men av flere relevante fagfolk satt sammen i et team og at kvalitetssikringsprosedyrene er grundige.

- Må granskes Ptil-saken har gjort Frederic Hauge bekymra.

- Dette må Hanne Bjurstrøm rydde opp i og granske. Stortinget må også få en redegjørelse. At Ptil er så lite obs på problemer knyttet til inhabilitet, er en varsellampe. Jeg blir bekymret når jeg ser holdningene som ligger til grunn for forvaltning av sokkelen, og frykter  konsekvensene av dette, sier Hauge.
 

DØDE: Ulykken på Oseberg B i 2009, hvor Tom Erik Olsen (25) døde, ble også gransket av en Ptil-ansatt på Statoil-pensjon. Foto: Privat
DØDE: Ulykken på Oseberg B i 2009, hvor Tom Erik Olsen (25) døde, ble også gransket av en Ptil-ansatt på Statoil-pensjon. Foto: Privat Vis mer