GULLPRISEN SYNKER DRAMATISK: Et verdifall på mer enn ti prosent på 48 timer bør være nok til å vekke de fleste. Foto:NTB SCANPIX
GULLPRISEN SYNKER DRAMATISK: Et verdifall på mer enn ti prosent på 48 timer bør være nok til å vekke de fleste. Foto:NTB SCANPIXVis mer

Gullprisen bryter sammen - fallet kan bli enda større

- Jeg elsker det faktum at gull endelig «bryter sammen», sier investorlegenden Marc Faber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gullprisen har i mange år blitt sett på som en trygg havn i usikre tider, men de siste ukene har prisen på det edle metallet falt kraftig.

Vi har nå opplevd det største todagersfallet i gullprisen på 30 år. Et verdifall på mer enn ti prosent på 48 timer bør være nok til å vekke de fleste.

Les også: Dette har allerede ført til panikk

To millioner år til neste gang? De siste dagers kursfall i gullprisen har høstet stor oppmerksomhet, noe som kanskje ikke er så underlig. Gullprisen har på tross av alle skeptikere steget 12 år på rad.

Mange ikke-profesjonelle investorer har fått adgang til å kjøpe gull gjennom børsnoterte fond, såkalte ETFer, eller CFDer.

- Mens aktiviteten til futures-traderne fra midten av 2011 ikke har vært vesentlig forskjellig fra utviklingen i selve gullprisen, har ETF-investorene fortsatte å kjøpe gull frem til januar i år, understreket finansmannen Peter Warren tidligere denne uken.

Det betyr at profesjonelle tradere har redusert hamstringen av gull mens mange "vanlige småsparere" har spekulert i ytterligere oppgang i gullprisen.

Les også: Det er to millioner år til neste gang det skjer

- Endelig bryter gullprisen sammen I alle markeder finnes det en blanding av optimister og pessimister. En av de som er godt fornøyd med nedgangen i gullprisen er investorlegenden Marc Faber.

- Jeg elsker det faktum at gull endelig «bryter sammen» fordi det vil gi en utmerket kjøpsmulighet. Bull markedet (oppgangsmarked, red. anm.) i gull er ikke over, sier Faber til Bloomberg TV.

Siden toppnoteringen på 1.925 dollar pr. unse intradag 6. september 2011 har prisen falt nesten 30 prosent.

Gullprisen under press Flere faktorer bidrar til å sette gullprisen under press. Den økonomiske utviklingen i USA, Europa og Asia er tydeligvis ikke like god som mange (optimister) hadde sett for seg.

Mange økonomer beskriver Kina som selve «motoren» som skal hjelpe til med å holde hjulene i verdensøkonomien i gang. Da hjelper det dårlig at momentumet faller.

Mandag ble det nemlig kjent at det kinesiske bruttonasjonalproduktet (BNP) vokste med 1,6 prosent i første kvartal. Ifølge en sammenstilling utført av Bloomberg News var det på forhånd ventet en oppgang på 2,0 prosent. Over året vokste kinesisk BNP 7,7 prosent, mot en ventet vekst på 8,0 prosent.

Industriproduksjonen i Kina steg over året 8,9 prosent i mars, mot en ventet vekst på 10,1 prosent.

Les også: Gullprisen stuper på Kina-tall

Må selge gull Det siste tiåret har Sveits solgt unna 877 tonn, til en verdi av 47 milliarder dollar, i følge IMF og Bloomberg. Frankrike har solgt unna 589 tonn, mens Spania, Nederland og Portugal har solgt unn mer enn 200 tonn hver, World Gold Council.

Forrige uke opplyste regjeringen på Kypros at det trengs hele 23 milliarder euro for å redde økonomien, ikke 17,5 milliarder som tidligere sagt.

- Det er et faktum at det var snakk om et finansieringsbehov på om lag 17,5 milliarder i rapporten i november. Og det har vist seg at tallet er blitt 23 milliarder, sier en talsmann for regjeringen, Christos Stylianides.

Dette betyr at Kypros er nødt til å skaffe til veie frisk kapital. Omregnet i norske kroner er finansieringsbehovet på 174 milliarder kroner.

Torsdag i forrige uke sa den kypriotiske regjeringen, i følge BBC, at det kan bli aktuelt å selge deler av landets gullreserver.

- Regjeringen la fram flere muligheter, inkludert denne, sier talsmann Kristos Stylianides.

Dagen etter begynte gullprisen å rase.

Kypros er selvfølgelig ikke det eneste landet i Europa som sliter med økonomien. Man kan da stille spørsmålstegn ved hva som vil skje om flere av de større landene (med solide gullbeholdninger) må begynne å selge unna for å frigjøre kapital.

Hvis flere land må selge unna gull kan det sende gullprisen ytterligere ned.

Massesalg av gull legger en demper på prisutviklingen, og markerte nedganger bidrar til at enkelte spekulanter kaster kortene når stop loss inntreffer. På godt norsk betyr det at dine posisjoner automatisk selges når kursen/prisen når visse nivåer. Årsaken til dette er at investorene ønsker å forsikre seg mot ytterligere nedganger.

Dermed oppstår en negativ spiral.

Les også: Myrseth om aksjer, bobler og sjokkmelding

Landene med de største gullreservene På listen over verdens største gullreserver, inntar Kypros en 61. plass med 13,9 tonn gull.

Våre naboland Sverige, Danmark og Finland er å finne på 27. plass (125,7 tonn gull), 42. plass (66,5 tonn gull) og 46. plass (49,1 tonn gull).

Som en kuriositet kan det nevnes at Romania eier 103,7 tonn gull. Hardt prøvede land som Portugal og Spania har gullreserver på henholdsvis 382,5 tonn og 281,6 tonn.

Norge er derimot ute av topp 100-listen ettersom regjeringen bestemte seg for å kvitte seg med gullreservene på 37 tonn i 2004.

USA er verdens største gullnasjon med 8.133,5 tonn etterfulgt av Tyskland med 3.391,3 tonn.

Les også: Vladimir Putin hamstrer gull

Litt fakta om gull
1 unse gull er 31,1 gram. En gullbarre er på 400 unser og veier omtrent 12,5 kilo. Det gir den en verdi på rundt 3,2 millioner kroner.