- Gullprisen kan falle til 500 dollar

Det er ikke sikkert at bunnen er nådd for gullprisen riktig ennå. Analytiker utelukker ikke ny halvering.

GULLKOLLAPS: Analytiker Bjarne Schieldrop tror folk begynner å se på gullprisen fra før finanskrisen. Foto. SEB
GULLKOLLAPS: Analytiker Bjarne Schieldrop tror folk begynner å se på gullprisen fra før finanskrisen. Foto. SEBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fredag falt gullprisen under 1.200 dollar og da hadde prisen falt nesten 39 prosent fra toppen på 1.925 dollar pr unse intradag 6. september 2011.

Da begynner noen kanskje å tenke at bunnen er nådd, men det kan fremdeles være mer å gå på nedover.

— Det er ikke nå du skal prøve å time en bunn i gullprisen. Jeg tror gullprisen skal videre ned. Gull er fortsatt dyrt, advarte investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning den 21. juni. Da lå gullprisen på 1.293 dollar.

Skeptisk til gull SEB-analytiker Bjarne Schieldrop er også skeptisk til gull, som ikke gir noen renteavkastning og som egentlig bare er en slags sikring mot inflasjon og dårlige tider. Han tror gullprisen kan falle til under det halve av dagens.

— Det er ikke utenkelig at den kan falle helt til 500 dollar i en ekstrem sell-off. Men det er i det korte bildet. På sikt må man anta at den vil ha sammenheng med produksjonskostnaden, sier Schieldrop til Finansavisen i dag.

Han tror at folk begynner å se på hva gullprisen var før finanskrisen, da den lå på 850 - 900 dollar, men viser til at den marginale produksjonskostnaden for en unse gull har økt fra 500 dollar i 2005 til nærmere 1.000 dollar i dag, inkludert kapitalkostnader.

— Kostnadene ved å produsere de fleste mineraler har økt betydelig. Det skyldes ikke minst lønnsinflasjon i fremvoksende økonomier,
der det meste av gullet produseres, sier han.

Han mener fallet i gullprisen på mange måter er et sunnhetstegn, men på samme tid er det et lite marked med store svingninger.