Gullprisen når nye høyder

Skyter i været på grunn av Libya og oljeprisen.

 NY REKORD:  Men når skal gullboblen sprekke? Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
NY REKORD: Men når skal gullboblen sprekke? Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gullprisen stiger til været når verden opplever urolige tider. Uroen i araberlandene og Nord-Afrika har dermed ført til nye rekorder, og i dag nådde gullprisen 1.432 dollar per unse (31,1 gram), melder Reuters. Det tilsvarer rundt 257.000 kroner for en kilo gull. Mer har det aldri kostet for det edle metallet.

Det er ikke mer enn tre år siden det skapte store overskriften da gullprisen for første gang i historien hadde sneket seg over 1.000 dollar per unse. Bare i februar økte gullprisen med seks prosent, og tirsdag økte prisen mer enn en prosent på veien mot den nye rekorden.

- Det gullet trengte var en katalysator, og det har det funnet i form av spenningen som sprer seg i Midtøsten og økende oljepriser, som igjen kan føre til økt politisk uro, sier Mark Luschini, sjefsstrateg i Janney Montgomery Scott, som forvalter mer enn 53 milliarder dollar.

Det er særlig situasjonen i Libya som gjør at gullprisen skyter fart. Men også stadige nyheter om uro i Iran, der sikkerhetspolitiet i dag brukte tåregass i store sammenstøt med demonstranter, gjør sitt for gullprisen.

Den tidligere gullrekorden ble satt i starten av desember i fjor og lød 1.430,95 dollar per unse.

Også prisen på sølv stiger raskt. Sølvet koster nå 34,59 dollar per unse, høyere har ikke prisen vært på 31 år. Sølvprisen har økt med 11 prosent så langt i år.

Mange har i lang tid ventet på at gullboblen skal sprekke. Økonomikrisen førte gullet til rekordnivåer (70 prosent opp siden krisen slo til for fullt i 2008), men prisen ser altså ut til å fortsette å stige.