Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gullprisen til himmels

Gullprisen steg til det høyeste nivået siden 2014, som følge av Feds rentebeslutning og Irans nedskyting av en amerikansk drone.

Trygt: Gull regnes ikke bare som en sikring mot valutasvekkelse og inflasjon, men også som en «trygg havn» i krisetider.

Foto: Bloomberg
Trygt: Gull regnes ikke bare som en sikring mot valutasvekkelse og inflasjon, men også som en «trygg havn» i krisetider. Foto: Bloomberg Vis mer

(Finansavisen.no): Gullprisen lå i går ettermiddag på 1.383 dollar per unse, rundt 2,9 prosent over onsdagens sluttkurs. På det meste kostet det edle metallet 1.387 dollar per unse, mer enn noen gang siden våren 2014.

Oppgangen kom, etter at USAs sentralbank onsdag kveld hintet at styringsrenten blir senket i juli.

Historisk har gullprisen beveget seg i motsatt retning av de lange amerikanske rentene. Forventninger om en løsere pengepolitikk har redusert den 30-årige versjonen til bare 2,52 prosent – skarve 0,02 prosentpoeng over styringsrenten.

Dessuten skyldes en del av gullprisens opptur at USAs valuta har svekket seg. Dollarindeksen var torsdag ettermiddag ned med et halvt prosentpoeng, mens fallet mot euro utgjorde nesten 0,7 prosent.

Konflikt med Iran

Gull regnes ikke bare som en sikring mot valutasvekkelse og inflasjon, men også som en «trygg havn» i krisetider.

Flere tegn på en mulig krig mellom USA og Iran har følgelig hevet interessen for metallet.

Det iranske forsvaret skjøt på torsdag ned en amerikansk drone over Hormuzstredet, der to tankskip nylig ble angrepet. Iran hevder dronen var i dets luftområde, mens amerikanerne mener det motsatt og kaller nedskytingen «et uprovosert angrep».

- Vi vil forsvare Irans luftområde og maritime grenser med all vår makt, erklærte en høytstående iransk embedsmann, Ali Shamkhani, i en TV-kommentar i går.

Saxo ser oppside

Ifølge råvarestrategen Ole Hansen i Saxo Bank innebærer gullprisens brudd gjennom en teknisk motstand rundt 1.350-1.360 dollar per unse at nivået raskt kan stige til 1.450 dollar.

Dansken peker på flere faktorer, i tillegg til Feds rentekutt og faren for en krig med Iran. Handelskrigen mellom USA og Kina, urolighetene i Hong Kong og mange sentralbankers kjøping av gull i markedet er andre viktige drivkrefter.

Saxo Banks sjeføkonom, Steen Jakobsen, påpeker dessuten at gullprisen kan stige, som følge av vedvarende dollarsvekkelse. Han venter at President Donald Trump bevisst vil forsøke å redusere den amerikanske valutaens verdi, i et forsøk på å gjøre landets økonomi mer konkurransedyktig.

Andre økonominyheter:
Giertsen: - Jeg får bare lukke øynene og tape de pengene
Frykter du børskrasj? Følg nøye med på denne grafen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media