Gullrush på diamanter

TROMSØ (Dagbladet): Helt i det stille har to selskaper funnet ut at Pasvikdalen i Finnmark kan skjule diamanter verdt millioner. Men samene reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapene søker om å få lete etter diamanter allerede i sommer.

Det er magnetiske målinger fra fly som har avslørt at den trange dalen mellom Finland og Russland kan gjemme store verdier.

I neste uke skal jordsalgsstyret i Finnmark behandle søknadene, som er anbefalt av Sør-Varanger kommune og Finnmark fylkeskommune. Men reindriftsnæringen og Sametinget går beinhardt imot diamanteventyret.

Norske Kenor søker om eksklusiv rett til å lete etter de edle steinene i et område på to kvadratkilometer ved Skogfoss i Pasvik. Et dansk selskap som representerer American Mineral Fields Inc., ber om en generell letetillatelse for hele Pasvikdalen.

Fant diamant

For to år siden fant gullgraver Robert Gulbrandsen den første diamanten i Finnmark.
Etterpå var det et rush av små og store lykkejegere som drømte om å gjøre det store funnet.

Men alle ble effektivt stoppet av samenes krav om rett til land og vann. Positive målinger over Pasvik har likevel fått de to selskapene til å gjøre nye framstøt.

Jordsalgssjef Olav Joki i Finnmark vil ikke spå noe om utfallet av behandlingen av søknadene, men synes generelt det er viktig å få kartlagt hva berggrunnen skjuler av verdier.

- Hvor store er sjansene for at det finnes diamanter i Finnmark?
- Diamantgeologer har i det minste gjort observasjoner som pirrer selskapene til å søke om lov til å lete.

Diamantgigantene som vil støvsuge Finnmarksvidda, sitter nå på gjerdet og avventer avklaring av samenes rettigheter.

Ligger lavt

- De har ikke mistet interessen, men de fleste store har støtt på minoritetsinteresser også andre steder i verden. De har erfart at det er greit å ligge lavt ei tid, de kommer ikke noen vei uansett, kommenterer bergmester Per Zakken Brekke.

Sametinget sier i sin uttalelse til Pasvik-søknadene at samenes eiendomsrett må anerkjennes før det kan bli snakk om å tillate leting etter diamanter, gull eller andre mineraler.