Gullrush på diamanter

TROMSØ (Dagbladet): Helt i det stille har to selskaper funnet ut at Pasvikdalen i Finnmark kan skjule diamanter verdt millioner. Men samene reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selskapene søker om å få lete etter diamanter allerede i sommer.

Det er magnetiske målinger fra fly som har avslørt at den trange dalen mellom Finland og Russland kan gjemme store verdier.

I neste uke skal jordsalgsstyret i Finnmark behandle søknadene, som er anbefalt av Sør-Varanger kommune og Finnmark fylkeskommune. Men reindriftsnæringen og Sametinget går beinhardt imot diamanteventyret.

Norske Kenor søker om eksklusiv rett til å lete etter de edle steinene i et område på to kvadratkilometer ved Skogfoss i Pasvik. Et dansk selskap som representerer American Mineral Fields Inc., ber om en generell letetillatelse for hele Pasvikdalen.

Fant diamant

For to år siden fant gullgraver Robert Gulbrandsen den første diamanten i Finnmark. Etterpå var det et rush av små og store lykkejegere som drømte om å gjøre det store funnet.

Men alle ble effektivt stoppet av samenes krav om rett til land og vann. Positive målinger over Pasvik har likevel fått de to selskapene til å gjøre nye framstøt.

Jordsalgssjef Olav Joki i Finnmark vil ikke spå noe om utfallet av behandlingen av søknadene, men synes generelt det er viktig å få kartlagt hva berggrunnen skjuler av verdier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer