Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gullsmed-eier mistenker flere etter juveltyveri i helgen

- Jeg mener politiet bør gå rett på ransmiljøene, sier eieren.

HER SKJEDDE DET: Ukjente gjerningsmenn  tok seg inn i kjelleren til denne gullsmedbutikken i Storgata i Oslo mellom klokken 15 lørdag ettermiddag og klokken 16 søndag. FOTO: BJØRN LANGSEM
HER SKJEDDE DET: Ukjente gjerningsmenn tok seg inn i kjelleren til denne gullsmedbutikken i Storgata i Oslo mellom klokken 15 lørdag ettermiddag og klokken 16 søndag. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Politiet er fortsatt ikke nærmere en pågripelse av gjerningsmennene etter at norgeshistoriens største tyveri av gull og diamanter skjedde i gullsmedbutikken Gullborgen i Oslo i helgen. Nå er Interpol varslet, det samme er alle politidistriktene i landet.

- Jeg har flere som jeg mistenker, men vil ikke oppgi hvem dette er. Nå håper jeg politiet går rett på Norges ransmiljø, sier Elisabeth Borgen (60) til Dagbladet.

Hun eier gullsmedkjeden Gullborgen sammen med sine døtre, og er nå tilbake i butikken i Storgata som ble utsatt for grovt tyveri en gang mellom klokken 15 på lørdag natt og klokken 16 på søndag.

- Det er rot og ting over alt her. Dette er helt forferdelig for oss, sier Borgen.

Kriminalteknikere har vært i butikken dag for å sikre spor. Nå skal Borgen gå igjennom hele butikken for å finne ut akkurat hva som er blitt borte. Allerede er det klart at det dreier seg om gull og diamanter for 40 millioner kroner. Dette er det fjerde tyveriet mot gullsmedkjeden de siste tre årene.

Hadde ikke alarmDen aktuelle gullsmeden hadde alarmsystem inne i selve butikken, men ikke i velvet i kjelleren. Der var det kun et overvåkningskamera som gjerningsmennene tok med seg før de forlot stedet. Velvet oppbevarer varer for samtlige av de fire butikkene i Gullborgen-kjeden.

- Dersom velvet hadde hatt et alarmsystem, ville vi klart å ta ranerne, sier John Roger Lund, som er leder for etterforskningsenheten ved seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet.

Politiet er sikre på at gjerningsmennene er proffe og at de er tilknyttet et organisert kriminelt nettverk.

Lund tror tyvene har tatt i bruk slagdrill eller hammere i arbeidet med å komme seg igjennom betongveggen som leder inn til velvet. Veggen har en tykkelse på 30-50 centimeter.

- Gjerningsmennene må ha brukt flere timer på dette arbeidet. De har laget et hull i veggen, stort nok til å krype igjennom, og de har laget et hull på siden av døren inn til selve velvet. På denne måten unngikk de problemet med at velvdøren kun lar seg åpne ved hjelp av nøkkel, sier Lund.

Avhører butikkansatteDet er bare innehaverne av Gullborgen som har denne nøkkelen. Disse er ikke mistenkt i saken. Politiet har avhørt dem og skal avhøre så å si samtlige av de ansatte.

- Vi jobber med å avdekke de interne rutinene i butikken for å finne ut hvem som kjente til hva. Dessuten har vi sikret oss overvåkningsvideoer fra butikkene i nærområdet, og håper dette vil gi oss et bilde på hvor mange gjerningsmenn det er snakk om og hvilke kjøretøy de har brukt, sier Lund.

Han vedgår at politiet har øyner og ører åpne overfor kriminelle miljø og overfor andre lignende grove tyveri og ran.

Når det gjelder det enorme tyveribyttet, sier Lund at det er uvanlig at gullsmedforretninger har så store verdier i sine velv.

TOK 40 MILLIONER: Gull og diamanter for 40 millioner kroner ble stjålet fra Gullborgen. Dette er norgeshistoriens største juvelran. FOTO: BJØRN LANGSEM
TOK 40 MILLIONER: Gull og diamanter for 40 millioner kroner ble stjålet fra Gullborgen. Dette er norgeshistoriens største juvelran. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!