<strong>HUNDREVIS MORAL-FENGSLET:</strong> Hundrevis av afghanske kvinner sitter fengslet etter at de har blitt utsatt for voldtekt eller vold i hjemmet. Foto: AFP/Shah Marai/Scanpix
HUNDREVIS MORAL-FENGSLET: Hundrevis av afghanske kvinner sitter fengslet etter at de har blitt utsatt for voldtekt eller vold i hjemmet. Foto: AFP/Shah Marai/Scanpix Vis mer

Gulnaz (21) ble fengslet fordi hun ble voldtatt

Nå har hun blitt benådet av president Hamid Karzai - etter at hun godtok å gifte seg med voldtektsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gulnaz var bare 19 år gammel da hun ble voldtatt av kusinas ektemann i Afghanistan.

Det som gjør saken enda verre er at hun ble dømt til fengsel for «ugjerningen». Afghanske myndigheter mener hun vanæret familien ved å ha utenomekteskapelig samleie, og dømte henne til 12 års fengsel.

Måtte gifte seg med voldtektsmann I fengselet fødte hun en datter, og saken har fått massiv oppmerksomhet internasjonalt etter at hun fortalte sin historie til BBC og CNN. Ifølge menneskerettighetsgrupper er hundrevis av afghanske kvinner fengslet etter at de var offer for voldtekt eller vold i hjemmet.

Afghanistans president Hamid Karzai har nå benådet Gulnaz - etter at hun skal ha gått med på å gifte seg med mannen som voldtok henne.

- I mine samtaler med Gulnaz har hun fortalt meg at hun ikke ville giftet seg med mannen som voldtok henne om hun hadde hatt et fritt valg, sier 21-åringens advokat, Kimberley Motley, til BBC.

Det - sett med vestlige øyne - oppsiktvekkende valget vil ifølge afghanske mydnigheter gjenopprette hennes ære. Men valget er langt mindre attraktivt ved at hun fremdeles kan risikere å bli utsatt for æresdrap av voldtektsmannens familie - eller sin egen.

President Karzai ønsker derfor å gi kvinnen muligheten til å velge om hun vil forlate fengsel, eller om hun fremdeles vil være der, av hensyn til sin egen sikkerhet, ifølge CNN.

Ifølge 21-åringens advokat har Gulnaz et trygt sted å dra til når hun slippes løs.

EU blokkerte utgivelse av film Voldtektsmannen ble fengslet i 12 år for ugjerningen, men dommen ble senere redusert til sju år etter en anke.

EU blokkerte nylig distribueringen av en dokumentar om afghanske kvinner som har blitt fengslet for såkalt «moralkriminalitet». EU har betalt for filmen som oppdragsgiver, men valgte å trekke den på grunn av frykt for sikkerheten til kvinnene som blir profilert i filmen.

Menneskerettighetsgrupper mener uretten i Afghanistans juridiske system bør avsløres i form av en slik dokumentar, og er motstander av blokkeringen av filmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer