Gulroteventyret

BIELSKO-BIALA/(Dagbladet): Polske gulrotmillionærer er ikke som andre millionærer. De har slitt vettet av seg på den norske åkeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1978 søkte ingeniøren Janusz Starko (45) fra Polen lykken med to tomme hender i Norge. Nå er han mangemillionær etter å ha plukket gulrøtter på Dyste gård i Oppland. Gulrotpengene brukte han til å kjøpe Mustad-fiskekroker på Gjøvik som han videresolgte i Polen. I dag har han agenturet på krokene i hjemlandet, og bedriften omsetter for 40 millioner kroner. Han takker Norge for rikdommen. Dagbladet besøkte den lykkelige bedriftseieren i Polen.

- Det var bare vodka og sennep i hyllene. Vi måtte finne på noe, sier Janusz Starko (45).

På begynnelsen av 1970-tallet satt han sammen med tre andre fattige polakker og drømte om penger i Krakow. De bestemte seg for å søke lykken i Norge. I en liten, grå Fiat satte de kursen for Norge. De fire vennene fylte opp all ledig bagasjeplass med matvarer og vodka for tre måneder.

- Den første arbeidsgiveren spurte om vi hadde laget bilen sjøl. Jeg husker at vi ble ganske fornærmet, siden det ikke var lett å skaffe seg en bil i Polen på den tida, sier Starko. Han kikker bort på et gammelt foto fra Norge.

- Jeg tror vi var de første polakkene i Norge på jakt etter arbeid, sier Starko.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer