Gulvet dekket av døde

Tallet på døde er oppe i 322 i Beslan. 155 av dem er barn. Alle er rammet av katastrofen. Sorgen er bunnløs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Dødstallene ventes å stige noe utover dagen.

Nøyaktig hva som skjedde i de dramatiske timene, er uklart. Ifølge politiet eksploderte ei bombe som var festet til en basketballkurv. Det førte til at spesialstyrkene stormet bygget. Andre meldinger går på at en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg i lufta i gymsalen.

I løpet av de 53 timene marerittet varte, hadde gisseltakerne minelagt hele skolen.

Taket kollapset

Ifølge CNN var 18 ladninger festet til takkonstruksjonen med tape. Så, klokka halv tolv norsk tid, kollapser taket, etter at en av ladningene skal ha løsnet og eksplodert. Russiske FSB-spesialstyrker stormer bygningen, og 30 til 70 gisler kommer seg unna. Mange må bæres ut. Flere gisseltakere skal også ha prøvd å flykte.

Gisseltakerne begynner å skyte inn i den flyktende mengden. Russiske spesialstyrker skyter tilbake.

-  Vi klarte å åpne vinduene og begynte å kaste ungene ut av vinduet, sa et gissel som er mor til et av barna. Da hadde bombene eksplodert og kaoset var størst.

De fleste av gislene som stormet ut av skolen, kom i bare trusa. I gymsalen, der rundt 1 200 gisler var stuet sammen, var det kokende varmt. Ute var det både i går og på torsdag 35 varmegrader. Inne var det mye varmere.

Halvnakne jenter og gutter sprang for livet, gjennom et regn av kuler og voldsomme eksplosjoner. De heldige kom seg ut og ble tatt hånd om under trærne i et skogholt. 646 personer var i går lagt inn på sykehuset i Beslan.

Timer etter aksjonen var lukta av kruttrøyk ennå sterk over skoleområdet, og skyting kunne høres utover kvelden. Ifølge det russiske kriseministeriet hadde de oppnådd en avtale med gisseltakerne om fritt leide for å evakuere de døde. Men avtalen ble ikke holdt.

Drepte hjelpearbeider

-  Fire redningsmenn var i ferd med å evakuere folk fra skolen da gisseltakerne åpnet ild. En ble drept og tre andre såret. Tilstanden for en av dem skal være kritisk, ifølge ministeriet.

Verken de russiske spesialstyrkene eller helsearbeiderne var tilstrekkelig forberedt da situasjonen kom ut av kontroll i går formiddag.

Det har også vært stor forvirring om hvor mange gisler det har vært. Onsdag sa lokale myndigheter at det var rundt 200. Torsdag sa de at det var mellom 120 og 300.

-  Løgn, sa de pårørende, som i mer enn to døgn ventet på sine kjære.

-  Det er mange flere.

I går viste det seg at det var mer enn 1000, trolig 1200.

Det er derfor vanskelig å regne ut hvor mange som er døde, og mange av de pårørende stoler ikke på myndighetene, etter to dager med forvirrende informasjon. Og i natt lå ennå mange begravd i betongen under taket på gymsalen.

OVER MUREN: En skolejente blir hjulpet over muren og ut i frihet.
DESPERAT: En frivillig bærer et skadet skolebarn ut i skolegården i den dramatiske redningsoperasjonen i Beslan.