Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gummi? - Nei takk!

KRISTIANSAND (Dagbladet): Nordmenn ligger på jumboplass i kondombruk i Europa. Peter Majak (23) og frivillige medisinstudenter deler ut 13000 kondomer under Quartfestivalen. - Alle har kondom, men ingen bruker dem, fastslår han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke redde for kjønnssykdommer her i landet, mener professor og forsker i seksualvaner ved Folkehelsa, Bente Træen.

I går skrev Dagbladet at for første gang på ti år er det nå økning i antall nordmenn med kjønnssykdommer. Men på Quartfestivalen i Kristiansand ble meldingen mottatt med ro. Festivalen er et yndet sjekkested og verken festivalledelsen eller deltakerne legger skjul på at det er mye tilfeldig sex. Peter Majak fra Medisinernes seksualopplysning (MSO) kunne heller ikke melde om noen større pågang etter gratis kondomer etter oppslaget. For fjerde år på rad deler MSO ut kondomer under musikkfestivalen - i år 13000!

Sikre p-piller

- Vi får alltid delt ut alle kondomene. Spørsmålet er heller hvor mange som faktisk bruker dem når det kommer til stykket. Folk mener de er sikre hvis de bruker p-piller, alle har dessverre ikke fått med seg at de ikke beskytter mot kjønnssykdommer, sier Majak.

Han får støtte av forsker Bente Træen.

- Kondombruken blant nordmenn har gått ned de siste åra, mens den har økt i de fleste andre land i Europa. Vi har ikke hatt noen hivepidemi slik som mange andre land har hatt, derfor tar vi lettere på faren for kjønnssykdommer.

Bare latskap

På festivalområdet har Peter Majak delt ut nok en håndfull kondomer. Han tror årsaken til den synkende kondombruken er todelt.

- Det skyldes latskap og prisen. Ti kondomer koster fort 60- 70 kroner. Kondomer burde vært gratis, det er jo det eneste prevensjonsmidlet som beskytter mot kjønnssykdommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media