Gummikuler mot albanske demonstranter i Kosovo

Over 70 mennesker skadd under demonstrasjon i Pristina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 70 mennesker ble skadd da flere tusen etnisk albanske demonstranter forsøkte å bryte gjennom en politisperring i Pristina lørdag.

FNs politistyrker skjøt med gummibelagte kuler og brukte tåregass for å stanse demonstrantene som kastet stein og flasker. Sykehuset i byen opplyser at rundt 70 personer måtte få behandling etter sammenstøtene, og at fire er alvorlig skadd. Flere titall demonstranter ble pågrepet, ifølge nyhetsbyrået Reuters journalister på stedet.

FN-politifolkene, i samarbeid med albansk politi, gikk til aksjon da demonstrasjonene forsøkte å bryte gjennom sperringer som var satt opp rundt regjeringsbygningene i sentrum av Pristina.

Demonstrantene protesterte mot FN-planen om Kosovo som ble lagt fram forrige uke. Mange albanere misliker planen fordi den ikke legger opp til at provinsen skal få status som en uavhengig stat.

Den radikale bevegelsen Vetevendosje (Selvbestemmelse), som arrangerte lørdagens demonstrasjon, mener Kosovos befolkning må få avgjøre sin egen skjebne gjennom en folkeavstemning.

Myndighetene i Serbia mener den nye FN-planen gir Kosovo for stor grad av selvstyre og frykter at den i praksis innebærer at provinsen på sikt vil bli fullstendig løsrevet fra Serbia.

(NTB)

Foto: SCANPIX/EPA
Foto: SCANPIX/EPA Vis mer