Gummikuler og tåregass mot molotovcocktails og raseri

Raseri etter at Moushin og Larami (16) ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Minst 50 politifolk til er skadd etter at rasende ungdommer i en forstad til Paris for andre dag på rad angrep politi i går kveld og natt, melder AP.

Rundt 100 ungdommer satte fyr på titalls kjøretøy, ramponerte bygninger og kastet stein, molotovcocktails og kinaputter mot politiet. De om lag 160 politifolkene svarte med tåregass, gummikuler og sjokkgranater.

Ifølge TV-kanalen LCI er tre av politimennene alvorlig skadd, melder nyhetsbyrået DPA.

Politiet etterforskes 

En anonym politikilde opplyser at politiet har satt i gang en intern etterforskning for å se på politiets rolle da to ungdommer mistet livet i en trafikkulykke i går kveld, melder AP.

Opptøyene de siste to dagene skjer etter at de to guttene Moushin (15) og Larami (16) døde etter å ha krasjet med en politibil i Paris-forstaden Villiers-le-Bel.

De to kjørte en moped som ifølge politiet skal ha vært stjålet. De skal ha kjørt svært fort og ikke overholdt trafikkreglene, melder Reuters

Vitner har en annen beskrivelse av hendelsen, og politiet etterforsker nå internt påstander om at politimennene i patruljebilen forlot åstedet uten å gi hjelp til de to skadde, og om politifolkene er skyldige i uaktsomt drap.

<strong><b>OPPTØYER:</strong></b> Ungdommer i forstaden Villiers-le-Bel nord for Paris ramponerer en politibil. Sammenstøtene søndag og mandag kveld kommer etter at to ungdommer ble drept i en trafikkulykke med en politibil. Foto: SCANPIX/AP/Thibault Camus
OPPTØYER: Ungdommer i forstaden Villiers-le-Bel nord for Paris ramponerer en politibil. Sammenstøtene søndag og mandag kveld kommer etter at to ungdommer ble drept i en trafikkulykke med en politibil. Foto: SCANPIX/AP/Thibault Camus Vis mer

Sosialt raseri

Hendelsene ligner på de som fant sted i 2005, etter at to ungdommer døde etter å ha gjemt seg for politiet i en kraftstasjon. Også da brøt det ut opptøyer, som varte i to måneder og som spredte seg til andre deler av landet.

Den gang var Sarkozy innenriksminister, og fikk mye kritikk for måten han håndterte situasjonen på.

Søndagens voldelige reaksjoner på dødsfallene tyder på at frustrasjonen blant beboerne i flere av Paris forsteder, som i stor grad bebos av innvandrere og deres etterkommere, ikke har sluppet taket. Andre generasjons innvandrere lider under stor arbeidsledighet, dårlige levekår og lite tiltro til myndigheter, særlig politi.Sarkozy ber om ro

President Nicolas Sarkozy manet i går kveld om at gemyttene måtte roes.

– Jeg vil at alle skal roe seg ned og la rettssystemet finne ut hvem som var ansvarlige for ulykken

Også de pårørende til guttene ber om at det blir en slutt på de voldelige opptøyene, men flere av beboerne i områdene som er berørt, er redde for at volden vil fortsette.

Gummikuler og tåregass mot molotovcocktails og raseri

På søndag ble 20 politifolk skadd under sammenstøt da ungdommer angrep flere politistasjoner. Åtte mennesker ble da arrestert. Det er ikke kjent hvor mange som ble arrestert i går og i natt.

70 SKADD: Politi brukte tåregass for å spre rasende ungdommer. Til sammen 70 politifolk skal være skadd de siste dagene.
MOLOTOVCOCKTAIL: Brannfolk prøver å slukke en brennende politibil. Rasende ungdommer i en forstad til Paris kastet molotovcocktailer mot politiet og satte flere biler i brann.
HARDE SAMMENSTØT: Opprørspoliti brukte gummikuler mot demonstrantene, her i dekning bak en brennende bil.
FRYKTER MER: Opprørspoliti sparker inn døra der ungdommer barrikaderte seg mellom sammenstøtene med politiet. Innbyggerne i forstaden frykter opptøyene vil fortsette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer