- Gunhild kunne vært reddet

Livet til psykisk utviklingshemmede Gunhild Brochmann (56) som døde etter å ha blitt skåldet i et badekar på en institusjon i Oslo i fjor, kunne vært reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av en oppsiktsvekkende sakkyndiguttalelse fra en professor tilknyttet brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen.

- Rapporten setter saken til min klient i et helt nytt lys, sier advokat Ellen Moen til Dagbladet.

Hun forsvarer en den gang 19 år gammel skoleelev som er tiltalt for uaktsomt drap, etter at han senket kvinnen ned i for varmt vann, slik at hun fikk store brannskader.

19-åringen hadde sin tredje vakt på institusjonen som vikarierende pleiemedhjelper da ulykken skjedde.

- Jeg har bedt statsadvokaten trekke tiltalen mot skoleeleven etter denne ferske sakkyndiguttalelsen, som ikke forelå da tiltalen ble reist, fortsetter advokat Moen.

Nedkjøling


Etter at ulykken hadde skjedd, forsøkte 19-åringen nedkjøling av kvinnen, tilkalte hjelp, og ble sjøl med ambulansen til Ullevål sykehus. Kvinnen døde fire dager seinere, etter at livsoppholdende tiltak ble avsluttet.

Professor Tjøstolv Lund skriver i sin rapport at etter hans skjønn ville 56-åringen trolig ha overlevd skaden dersom hun hadde fått et ubegrenset behandlingstilbud f.eks. ved Brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus. Legene ved Ullevål vurderte imidlertid aldri å sende 56-åringen til Bergen.

Lund skriver:

- Det er vanskelig å hevde at behandlingen og vurderingen som ble gjort av teamet på Ullevål, har vært feilaktig eller kritikkverdig. Hadde det imidlertid vært gjennomført uavkortet intensivmedisinsk og kirurgisk behandling, eventuelt med overflytting til spesialavdeling, ville 56-åringen med relativt stor sannsynlighet ha overlevd skaden, konkluderer professor Lund.

- Helt feil

Advokat Moen sier at legene på Ullevål foretok en totalvurdering.

- Det må vi respektere, men på bakgrunn av sakkyndigrapporten blir det helt feil å tiltale en 19 år gammel vikar, helt ufaglært og på sin tredje vakt, for drap, sier hun.

Lunds rapport er nå til vurdering ved Rettsmedisinsk institutt og hos Den rettsmedisinske kommisjon.

DØDE: Gunhild Brochman (i rullestol) sammen med pårørende. Bildet er tatt for 11 år siden.