Gunhild Stordalen møtte sin store inspirator

Økonomen Jacqueline Novogratz har skapt 65.000 nye jobber i fattige deler av verden.

FORBILDET: Gunhild Stordalen er full av beundring for de bærekraftige prosjektene Jacqueline Novogratz har igangsatt i Afrika og Asia. I går deltok de på miljøkonferansen ReSource, der Gunhild er medarrangør. Foto: Matthew Lloyd/Getty Images
FORBILDET: Gunhild Stordalen er full av beundring for de bærekraftige prosjektene Jacqueline Novogratz har igangsatt i Afrika og Asia. I går deltok de på miljøkonferansen ReSource, der Gunhild er medarrangør. Foto: Matthew Lloyd/Getty ImagesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OXFORD (Dagbladet): På miljøkonferansen på Universitetet i Oxford har Gunhild Stordalen i Stordalen Foundation bidratt til å hente inn de fremste ekspertene på bærekraftig forretningsdrift.
- Vi trenger pionerer som Jacqueline Novogratz. Hun inspirerer og får til fantastiske ting, sier Gunhild Stordalen.

Begynte i bank
Jacqueline Novogratz (50) startet karrieren i Chase Manhatten Bank og regnes nå som en av verdens fremste sosiale entreprenører.
Hun er gründer av investeringsfondet Acumen, som under hennes ledelse har investert 75 millioner dollar i 65 selskaper i Asia og Afrika.
65.000 nye jobber er skapt.
- Vi vil bedømmes på hvor mange bærekraftige selskaper vi har startet og hvor mange mennesker vi har skaffet arbeid, sier Jacqueline.

Ambulanseselskap
Hun opplevde at ambulansesystemet i India var et eneste kaos.
- I en by som Mumbai var det for sju år siden 70 ambulanser som betjente 17 millioner mennesker.
Vi investerte i et selskap som hadde ni ambulanser. Nå har vi 1000 ambulanser og 5000 ansatte. I løpet av de neste par årene regner vi med at det er verdens største ambulanseselskap, forteller Novogratz.

Tålmodighet
50-åringen var på coveret av magasinet til Forbes i desember 2011.
Hun figurerer på Foreign Policy?s Topp 100-liste over klodens største Global Thinkers og på The Daily Beast?s oversikt over tiårets 25 smarteste mennesker.

Sånt kunne gått til hodet på de fleste, men Jacqueline Novogratz er ikke opptatt av å snakke om seg selv. Bare om arbeidet sitt.

Ris fra USA
Suksessformelen hennes er langsiktighet og tålmodighet.
- Ghana importerer 70 prosent av risen sin. Noe som er unødvendig.
Du fikk ikke tak i ghanesisk ris på supermarkedet, bare Uncle Ben?s fra Amerika.

- Vi investerte via to karer som forhandlet med en lokal klan om å leie jord for 50 år. De samarbeidet med lokalsamfunnet og trente opp 7000 bønder til å dyrke ris. Nå er de den største produsenten i Ghana. Det er ikke akkurat rakettforskning, sier Jacqueline Novogratz. 

FRONTKVINNEN: Jacqueline Novogratz prydet coveret på Forbes' desemberutgave.
FRONTKVINNEN: Jacqueline Novogratz prydet coveret på Forbes' desemberutgave. Vis mer