Arendalsuka:

Gunhild Stordalen om egen form: - Jeg kjører på alt jeg kan

EAT-lederen mener sommeren er en dramatisk vekker. For henne er jobben grunnen til at hun kommer seg opp om morgenen.

Ekstremsommer: - Når jeg har jogget, har jeg sett ørkenaktige flekker som jeg aldri har før har sett, sier Gunhild Stordalen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Ekstremsommer: - Når jeg har jogget, har jeg sett ørkenaktige flekker som jeg aldri har før har sett, sier Gunhild Stordalen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): - Matproduksjon er en av de aller største globale utfordringene vi står overfor, både når det gjelder helse, klima og fattigdom. Vi må endre hva og hvordan vi produserer mat, hvordan vi distribuerer den og hvordan vi spiser, mener lege og EAT-leder Gunhild Stordalen.

Tirsdag møtte hun Høyres utviklingsminister Nikolai Astrup og generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson til debatt under Arendalsuka. Panelet tok for seg norsk bistand, klimaendringer og den voksende andelen mennesker som sulter i verden.

- For første gang på over 10 år går antall sultende opp på grunn av klimaendringer og konflikt, sier Stordalen til Dagbladet.

- Bør ha klimaangst

Hun mener ekstremsommeren er en bekymringsfull vekker - og at bjellene bør ringe også her til lands:

- Når jeg har jogget rundt på Bygdøy, har jeg sett ørkenaktige flekker som jeg aldri har før har sett i løpet av de 12 åra jeg har bodd der, sier hun.

- Alle burde ha galopperende klimaangst. Nå må det mobiliseres.

Både ekstremvær og klimaendringer har preget det offentlige ordskiftet denne sommeren. Mens varmerekorder har falt over hele den nordlige halvkule, skogbranner har herjet i Norge, Sverige, Portugal og California, er Japan rammet av ekstremregn etterfulgt av en hetebølge som til sammen har krevd minst 180 menneskeliv.

I snitt forlater 25,3 millioner mennesker hjemmene sine på grunn av klimarelaterte problemer hvert år. Naturkatastrofer, mangel på mat og vann, ekstremvær er blant årsakene. I 2050 har befolkningstallet trolig steget til ni milliarder, mot omlag 7,6 milliarder i år.

Jobben er redningen

Stordalen etterlyser en helhetlig tilnærming til verdens mat- og klimautfordringer, og ber samtidig Norge feie for egen dør:

- Det er manglende konsistens mellom hva vi gjør hjemme og hva vi gjør ute, sier Stordalen og legger til:

- Vi har tatt inn bærekraft i kostholdsrådene i Norge, men det er veldig få som følger rådene. Det er bare noen få prosenter av befolkningen som etterlever dem, sier hun og legger til at kjøttproduksjonen her til lands var rekordhøy i fjor, og at det må bli enklere for folk flest å forstå hva som er sunn og bærekraftig mat.

- Samtidig er det veldig gøy å se løsningene som dukker opp, som plantebaserte alternativer til kjøtt og meieriprodukter. Det gjør at det også dette til et veldig spennende felt, og det er fantastisk å kunne gjøre noe for egen helse og klima.

- Det er det som gjør at jeg kommer meg opp og ut av senga om morgenen.

Gunhild Anker Stordalen

  • Lege og leder av EAT Foundation som jobber for å finne løsninger for verdens mat-, klima- og helseutfordringer.
  • Ble i 2016 tildelt Fredrikkeprisen, Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris.
  • Høsten 2014 fikk hun påvist diffus kutan systemisk sklerose.

Tilbakefallet

I 2014 fikk Stordalen påvist diffus kutan systemisk sklerose, en bindevevssyskom som angriper organer og bindevevsdannelse.

I fjor fortalte hun i et portrettintervju med Magasinet at hun hadde fått et tilbakefall i 2016, i etterkant av å ha reist til Nederland for å gjennomgå en stamcelletransplantasjon.

Stordalen har, som en av få personer i verden, fått stamcellebehandling for sykdommen to ganger. Behandlingen regnes som så farlig at mange pasienter får avslag fordi dødsrisikoen er høy.

På sensommeren i år får hun vite om den siste behandlingen har fungert.

- Jeg er en prøvekanin. De forventer ikke at det skal skje dramatiske ting i løpet av de neste månedene. Men som sagt, jeg har lært en ting: Helsa er shaky. Jeg har en alvorlig sykdom som jeg er nødt til å leve med, og jeg vet jo at jeg ikke kommer til å være her for alltid. Men, det gjelder jo for oss alle, sa Stordalen da hun møtte Dagbladet i juni i år.

På Arendalsuka er hun mer tilbakeholden om sin egen form.

- Jeg kjører på alt jeg kan.

- Og jeg er glad og inspirert for alt som skjer på feltet. Jeg tror virkelig at vi kan løse mange av de største globale utfordringene gjennom samarbeid om mat. Tiden er nå, oppfordrer Stordalen og sier som hun har gjort tidligere:

- Jeg er mye mer bekymret for planetens helse enn min egen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer