Gunnar Berge ble varslet om MS-saken

Men valgte å stole blindt på Statoil. Uten å undersøke bevisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I dag kan Dagbladet.no avsløre at tilsynsmyndigheten, som den gang var Oljedirektoratet, ble varslet av en av de syke som jobbet på Statfjord A om hvordan Statoil opptrådte i den såkalte MS-saken.

Avisa kan dokumentere at oljedirektør Gunnar Berge var personlig involvert i saksbehandlingen. Det samme gjelder Øyvind Tuntland som i dag er fagdirektør med ansvar for helse- og arbeidsmiljø i den nåværende tilsynsmyndigheten, Petroleumstilsynet (Ptil).

- Oljedirektoratet, med oljedirektør Gunnar Berge i spissen, unnlot å undersøke dokumenterbare påstander fra en arbeidstaker de var satt til å beskytte. I steden for å drive tilsynsvirksomhet, lot de Statoils versjon av saken stå uimotsagt, sier skadde Harry Stiegler Brevik til Dagbladet.no.

Undersøkte ikke bevisene

Onsdag 3. januar gikk store deler av Arbeids- og sosialkomiten på Stortinget hardt ut i Dagbladet.no. De mener statsråd Bjarne Håkon Hanssen må gripe inn og beordre uavhengig gransking av både Statoil og ConocoPhillips, etter Dagbladet.nos avsløringer av lovbrudd og nedyssing i MS-saken og Ekofisksaken.

Spørsmålet blir om arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, som har varslet å komme med sin reaksjon i løpet av denne uka, kan stole på sin egen fagmyndighet, Petroleumstilsynet, som er satt til å vurdere Dagbladet.nos avsløringer i MS-saken og Ekofisksaken.

Dagbladet.no kan dokumentere at Harry Stiegler Brevik gjorde Oljedirektoratet (OD) oppmerksom på hele prosessen som førte til at Statoil betraktet MS-saken som avsluttet. Blant annet gjorde han OD oppmerksom på at Statoil laget sin «sluttrapport» i MS-saken allerede i 1993, halvannet år før professor Harald Nyland kom med sin «Foreløpig rapport».

Brevik viste også til hvordan Statoil i 1995 prøvde å manipulere professor Sverre Langård til å endre tittelen på sin rapport fra «foreløpig» til «endelig», i et forsøk på å stagge misnøyen i skadegruppa fra Statfjord A.

STOLTE PÅ STATOIL: Tidligere oljearbeider Harry Stiegler Brevik (t.v) gikk til Oljedirektoratet med hvordan Statoil stanset MS-saken. Oljedirektør Gunnar Berge valgte å stole på oljeselskapet. Foto: Anders Tøsse og Scanpix
STOLTE PÅ STATOIL: Tidligere oljearbeider Harry Stiegler Brevik (t.v) gikk til Oljedirektoratet med hvordan Statoil stanset MS-saken. Oljedirektør Gunnar Berge valgte å stole på oljeselskapet. Foto: Anders Tøsse og Scanpix Vis mer

Harry Stiegler Brevik tilbød OD å legge fram dokumentasjon for sine påstander, men Dagbladet.no kan dokumentere at OD valgte å stole blindt på den redegjørelsen de fikk fra Statoil.

13. juni 1997 skriver OD følgende i brev til Harry Stiegler Brevik:

«Oljedirektoratet (OD) tar til etterretning at Statoil har undersøkt de aktuelle forholdene på en etter vår vurdering tilfredsstillende måte, bl.a. ved hjelp av framstående uavhengige eksperter. Vi finner, på bakgrunn av det framlagte materiale og de konklusjoner som er trukket, ikke grunnlag for å gå videre med denne saken overfor Statoil.»

Politianmeldte Gunnar Berge

Brevik reagerte krast på tilsynsmyndighetens manglende vilje til å undersøke forholdene i et svarbrav 6. juli 1997:

«Er en hvilken som helst udokumentert påstand fra Statoil tyngre enn mine dokumenterte?»

«For å si det som det er - og det gjør jeg gjerne: Oljedirektoratet skremmer og sjokkerer meg. med skremmer tenker jeg på de tusenvis av mennesker som er Deres ansvar på kontinentalsokkelen, mennesker som har full tillit til Oljedirektoratet. På det mer personlige, så oppleves Deres saksbehandling meget partisk og inhabil.»

Harry Stiegler Brevik tok saken opp gjentatte ganger med OD, uten at tilsynsmyndigheten tok seg bryet med å undersøke hans påstander.

Gunnar Berge ble varslet om MS-saken

20. januar 1998 så han ingen annen mulighet enn å politianmelde Oljedirektoratet ved Gunnar Berge og en produksjonsdirektør i Statoil.

1. februar 1999 ble anmeldelsen avvist av Statsadvokaten i Rogaland, og Brevik sto tilbake med uforrettet sak.

- Vil ikke kommentere

Gunnar Berge ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no. Gjennom sin informasjonsavdeling viser Berge til at hans deltagelse i saksbehanlingen var på vegne av et samlet Oljedirektorat, og at sak følger stilling. I og med at Petroleumstilsynet i dag har ansvaret for helse, miljø og sikkerhet på sokkelen, mener Berge det er Ptil som må svare for dette.

- Myndighetene var involvert i saken til Harry Stiegler Brevik. Saken fikk grundig behandling i den tids OD, men det ble ikke funnet grunn til å betvile arbeidsgivers medisinske vurderinger, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet.

Tilsynsmyndigheten tar de nye avsløringene i MS-saken på alvor.

- Når både denne og andre saker nå belyses på ny, kan vi ikke utelukke at ny kunnskap, nye erfaringer og sammenstilling av informasjon fra flere som er blitt syke, gir ny innsikt. Dette vil myndighetene i så fall se nærmere på og sørge for at kunnskapen kommer videre arbeid til gode, sier Anda.

Statoil kalt inn på teppet

Tilsynet har allerede vært i kontakt med Statoil og bedt om opplysninger i forhold til Dagbladet.nos avsløringer.

- Ptil har på bakgrunn av informasjon fra Dagbladets artikkelserie hatt dialog med Statoil om de MS-syke Statoil-ansatte og rapportering/sluttrapportering i forbindelse med denne saken. Vi har i møte i januar 2007 bedt selskapet om en gjennomgang av saken. Vi avventer nå denne informasjonen, sier Inger Anda.

BLE SYK: Turbinarbeider Andrzej Boniukiewicz på Statfjord A er ikke i tvil om at eksponering på arbeidsplassen er skyld i hans dårlige helse.
GASSTURBIN OFFSHORE
MS-SYK Charles Aase mistet synet og opplevde lammelser på Statfjord C i 1988, 31 år gammel. Han fikk MS-diagnose i 1990.