Gunnar Berge går av som Nobelkomité-leder

Nobelkomiteens leder Gunnar Berge må trekke seg fra sitt verv på grunn av Arbeiderpartiets labre valgoppslutning. Inn kommer representanter for Høyre og KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ble jeg jo klar over valgnatten. Arbeiderpartiet får heretter bare ha en representant på grunn av Stortingets sammensetning, og siden jeg er på valg av de to de har i dag, må jeg ut, sier Berge til NTB.

Hadde gjerne fortsatt

Berge legger ikke skjul på at han gjerne hadde fortsatt som leder i komiteen, som han vil lede for siste gang ved den kommende utdeling av prisen. Berge ble med i komiteen i 1997.

- De to siste årene som leder naturlig nok har vært de mest spesielle. Det er klart det har vært spennende, sier Berge.

Den årlige, voldsomme oppmerksomheten fra verdenspressen er likevel ikke det han vil savne mest.

- Det mest spennende er å lede kollegiet på fem personer, som faktisk alene bestemmer hvem som skal få prisen, sier Berge.

Inn med Kaci?

I alt tre av fem i Nobelkomiteen er på valg til høsten, mens Ap-representant Sissel Rønbeck og Frp-representant Inger-Marie Ytterhorn sitter i tre år til.

SVs Hanna Kvanmo trekker seg etter det NTB erfarer på grunn av alderen, og vil bli erstattet av en ny SV-representant. Sterke kandidater vil trolig være Stein Ørnhøi, Erik Solheim, Berge Furre, eller Theo Koritzinsky.

Berges plass overtas av Høyre, og ifølge NRK er det trolig vararepresentant Kaci Kullmann Five som blir Høyres kandidat. At Høyre samtidig overtar ledervervet er ikke gitt, og det knyttes stor spenning til hvem som vil bekle dette ærefulle vervet framover.

Biskop Gunnar Stålsett, som er valgt for Senterpartiet, mister plassen på grunn av Sps reduserte stortingsgruppe. KrF får isteden en representant, som gjerne kan bli Stålsett, men trolig heller en fra partiets egne rekker. Ifølge NRK er Ole Danbolt Mjøs og Janne Haaland Matlary aktuelle navn.

(NTB-Trygve Mellvang)