Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gunnar «Kjakan» Sønsteby tildelt Forsvarets Hederskors

- Et forbilde som har bidratt til å skape gode holdninger og ansvarsfølelse hos soldatene.

Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gunnar «Kjakan» Sønsteby ble fredag tildelt Forsvarets Hederskors. Han er den første i historien som er tildelt denne dekorasjonen. Sønsteby tildeles Forsvarets hederskors for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaken, skriver Forsvaret i en pressemelding.

- Med sitt brennende engasjement har Sønsteby gjennom flere mannsaldre vært en inspirasjon for alle i Forsvaret og et forbilde som har bidratt til å skape gode holdninger og ansvarsfølelse hos soldatene og for Forsvarets virke. Han har vært av avgjørende betydning for at Krigskorset skal være nasjonens varige dekorasjon for tapperhet, sier forsvarssjef Harald Sunde.

Sønsteby var kjent som «Nummer 24», «Erling Fjeld» og «Kjakan» under andre verdenskrig, da han jobbet som motstandsmann i Norge under nazi-Tysklands okkupasjon. Han deltok i en rekke sabotasjoperasjoner, var innrullert i Kompani Linge og aksjonssjef for Milorgs sentralledelse.

Sønsteby er som eneste nordmann tildelt Krigskorset med tre sverd, og er dermed Norges høyest dekorerte borger.

Forsvarets Hederskors ble innstiftet 30 jan 2012. Det tildeles av forsvarssjefen.

- Både blant de som jobber i etaten og blant våre støttespillere rundt om i samfunnet finnes det enkeltmennesker som for sin innsats gjennom en lang karriere, eller for særlig fortjenstfull virksomhet i eller for Forsvaret fortjener vår synlige anerkjennelse. -Det er helt på som plass at Gunnar Sønsteby tildeles denne dekorasjonen som også etter sin militære karriere har gjort en betydelig innsats for Forsvaret, sier Sunde.

Dagbladet kommer med mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!