Gunnar Sønsteby - et unikum

Slik minnes han av vennen og lederen av Norges Hjemmefrontmuseum.

KRIGSHELTEN:  Gunnar "Kjakan" Sønsteby er død. Historiker Arnfinn Moland minner Norges største krigshelt. Foto: privat
KRIGSHELTEN: Gunnar "Kjakan" Sønsteby er død. Historiker Arnfinn Moland minner Norges største krigshelt. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av Arnfinn Moland, Norges Hjemmefrontmuseum

At Gunnar Sønsteby nå er borte, bokstavelig talt ubevegelig, ikke lenger skal ta opp telefonen for å ordne opp i et eller annet, gjøre en avtale, notere et tidspunkt i sin 7. sans, gi en beskjed ... ja, det er nærmest naturstridig. Hans sykeleie ga oss en viss tilvenning til en tilværelse uten Kjakan, men tanken på at denne mannen ikke lenger skal banke på, hilse raskt og så gå rett på sak med sitt «Det er noe vi må se på», er hardt å svelge. Det er ikke sorg i ordets rette forstand — han var tross alt 94 år — det likner mer på et stort, sort hull.

I mitt arbeid på Norges Hjemmefrontmuseum har jeg hatt det privilegium å bli kjent med hundrevis av motstandskvinner- og menn, fra den øverste ledelse til fotfolket i kampen mot nazismen. Ingen har gjort et sterkere inntrykk på meg enn Gunnar Sønsteby. Han hadde en fot i begge disse leire. Han var definitivt en leder, men samtidig gutten i gata, med sixpence. Jeg hadde gleden av å samarbeide med ham i over to tiår. Han kombinerte sin status som veteran med en ualminnelig aktiv rolle som samfunnsaktør på en uovertruffen måte. Han ble motstandskampens ansikt utad i en så stor grad at det til slutt ble naturlig og akseptert også for den innerste krets av motstandskolleger i det ganske land. For departement og for Forsvaret var det like naturlig: kontaktet man Gunnar, visste man at man fikk et svar som var fornuftig og representativt for veteranene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer