Gunnar Stålsett ny biskop i Oslo

Rektor Gunnar Stålsett (63) ble i statsråd i dag utnevnt til ny biskop i Oslo etter Andreas Aarfot som går av med pensjon når han i sommer fyller 70 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Stålsett er fra Nordkapp og har vært generalsekretær i Mellomkirkelig Råd og generalsekretær i Det Norske Bibelselskap. Som generalsekretær i Det Lutherske Verdensforbund i Geneve åpnet han dette vestlig-dominerte rådet for økt innflytelse fra de fattige kirkene i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Stålsett har vært leder i Senterpartiet og er nå medlem av Den norske Nobelkomiteen. Han er rektor ved Det praktisk-teologiske seminar på Universitetet i Oslo.

Splittelse

Møre-bispen Odd Bondevik var også aktuell til stillingen. Det oppsto på forhånd en diskusjon om habilitetsproblemer i forhold til slektskapet mellom Bondevik og statsminister Kjell Magne Bondevik, som er fetteren hans. Nå faller denne diskusjonen naturlig nok bort. Bondevik var Kirkens egen kandidat, så valget av Stålsett er i høy grad styrt fra regjeringen. Men kirkeminister Jon Lilletun og hans parti Kr.f. gikk inn for Bondevik. Dermed betyr denne utnevnelsen en splittelse i regjeringen i synet på kirkeaker.

NTB

<B>NY OSLO-BISP:</B> Rektor Gunnar Stålsett ble i statsråd i dag utnevnt til ny biskop i Oslo.