Gunnar Stålsett vigslet til biskop

Gunnar Stålsett ble i formiddag vigslet til biskop i Oslo bispedømme. I nærvær av kong Harald og dronning Sonja manet den nye primas i Den norske kirke til større toleranse mellom kristne, dialog med samtiden og en gjenoppvekkelse av begrepet «nåden» innenfor kristentroen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I sin første preken som biskop grep Stålsett fatt i ordene nåde og fred, og minnet om at de er Kirkens første hilsningsord. Med ønske om Guds fred omfavner kristne mennesker hverandre over hele verden.

- De fleste av oss har et forhold til ordet fred, men med ordet nåde er det kanskje annerledes. Det ordet fungerer ikke så godt lenger, verken i vårt daglige språk eller vårt daglige liv. Men nåde er kjerneordet i den kristne tro. Av nåde er du frelst....det er Guds gave. Det er kortversjonen av evangeliet, det er innersiden av kristentroen, sa den nyvigslede biskopen.

Kristen enhet

Han talte også om kristen enhet basert på Kristusfellesskap, ikke på meningsfellesskap, og om felleskap med kristne i andre land og med andre kirkesamfunn.

- Et fargerikt fellesskap i forsonet mangfold. Det er en slik enhet og samhørighet, et slikt fellesskap, som kan gi folk flest en forståelse av hva kristen tro dreier seg om selv om skikk og bruk er forskjellig, sa Stålsett. Han minnet om at fred mellom religionene også er en forutsetning for fred mellom menneskene og kom inn på det uforanderlige i Guds ord i en foranderlig verden. Her trakk han som eksempel fram apartheidspørsmålet i Sør-Afrika.

- Lenge var kirkene tause i apartheidspørsmålet i Sør-Afrika. Noen mente at fordi de ikke fant noe bibelvers mot å behandle svarte som tredjerangs mennesker, så var det ikke galt. I dag har de som forsvarte apartheid bedt sine svarte brødre om tilgivelse, fortsatte Stålsett, som i ti år var generalsekretær i Det lutherske Verdensforbund. Det var i perioden 1984-94 da apartheidkampen raste som verst i Sør-Afrika.

Dagens stridsspørsmål

Dagens stridsspørsmål i vår kirke og i mange andre kirker rundt om i verden dreier seg blant annet om kvinners plass i kirken, menneskeverd ved livets grenser, homofiles funksjoner i kirken og grensene for kirkens samfunnsengasjement.

- Vi vet alle at det er motstridende meninger på disse punktene. Men behøver frontene å være så fastlåste? Han minnet om at Jesu bønn om enhet tvinger oss til å gå en ekstra mil med hverandre. Den nyvigslede biskopen mente også at det er nødvendig for kirken å gjøre bot ved slutten av dette blodigste århundret.

- Vi må omvende oss, bekjenne, angre og si: aldri igjen! Vi må be om tilgivelse. Bare slik kan vi bli satt fri fra vår felles skyld. Bare slik kan vi begynne på nytt. Bare slik kan våre barn, og alle verdens barn få leve i nåde og fred, sa den nye Oslo-bispen.

58. biskop

Den avgående biskop Andreas Aarflot, som har vært primas for Den norske kirke i over 20 år, holdt vigslingstalen i Oslo Domkirke. Han trakk fram at det er første gang på over 75 år at en utnevnt biskop vigsles direkte til embetet i Oslo bispedømme uten å ha gått veien om andre bispedømmer først. Gunnar Stålsett blir den 58. biskop på Oslo bispestol siden bispesetet ble grunnlagt i siste halvdel av 1000-tallet. Under Oslo bispedømme hører foruten Oslo, også kommunene Bærum og Asker. Aarflot understreket at det viktigste for en biskop er å være «et vitne for sannheten».

- Det mål du skal måles etter, Gunnar Stålsett, når din bispegjerning er endt, er at det du sa om Jesus var sant, sa den avtroppende biskopen.

Biskoper fra alle de nordiske land samt England og Estland deltok i seremonien. Forøvrig var representanter fra kirkene i mange land, blant annet Namibia, India, Sør.-Afrika, El Salvador, Sveits og fra Det lutherske Verdensforbund til stede.

(NTB)

NY BISKOP:</p> Kongeparet og Andreas Aarflot deltok i vigslingen av Gunnar Stålsett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer