- Guri har det nok tøft nå

Aud-Inger Aure og Dag Jostein Fjærvoll vet hvordan presset mot Guri Ingebrigtsen føles. 85 prosent av våre lesere krever at sosialministeren må gå, men kritikken kan tvinge Stoltenberg til å beholde henne fram til valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det føles nok ikke bra å se at 85 prosent av leserne ønsker at hun skal gå. Guri har det nok tøft nå, sier tidligere justisminister Aud-Inger Aure.

De siste dagene har sosialminister Guri Ingebrigtsen opplevd et voldsomt kjør etter blant annet uttalelsene om «narkomane sosialhjelps-mottakere». Det er ikke første gang hun terger på seg politiske motstandere, og det er heller ikke første gang en statsråd er ute i hardt vær.

- Det som var tyngst, var at kritikken føltes urettferdig. Det forbløffet meg at så få prøvde å finne ut sannheten, sier Aure til Dagbladet.no.

Sosialminister til fjells

Etter lang tids hardkjør ble Aure innlagt på Rikshospitalet med hjerneinfarkt i januar 1999, og legen advarte henne mot å gå tilbake til statsrådposten. Det hele toppet seg etter at hun handlet i strid med loven og ga skipsreder Johan B. Ugland lov til å ansette to peruanske barnepiker.

- Myker du opp asylpolitikken, sier noen at du burde myke opp mer, mens andre anklager deg for å ha åpnet opp for fri innvandring. Når det gjelder kriminalitetsforebygging mener noen vi har gjort for lite, mens andre mener tiltakene går ut over rettssikkerheten. Galt blir det uansett, sa Aure den gangen.

I ettermiddag dro Guri Ingebrigtsen på hyttetur på fjellet hvor hun blir iallfall til over helga. I Sosialdepartementet understreker de at turen har vært planlagt lenge, og at statsråden ikke reiser til fjells for å slippe unna kritikken.

Ville ikke flytte postkassa

Dag Jostein Fjærvoll har følgende råd til sosialministeren:

- Mange er positive til det man gjør, men det kommer ikke på trykk i avisene. Det må man aldri glemme når det står på som verst, sier den tidligere forsvarsministeren og samferdselsministeren.

Gjennom 12 år på Stortinget merket han hvordan presset økte på de mest kjente politikerne. Selv fikk han merke hvor stiv kulingen kunne bli på toppen da forhandlingene mellom Telia og Telenor havarerte. Rikspressen moret seg også kostelig da Fjærvoll nektet å flytte postkassa si til nabolagets fellesstativ.

- Når kritikken føles riktig, tar man den til seg. Men når det går over til mobbing, er det bare å overse det, anbefaler Fjærvoll som tror Ingebrigtsen takler kjøret.

- Hun kommer fra en landsdel hvor man er vant med å stå han av.

Må beholde tabbe-ministeren

Informasjonsrådgiver Tor Mikkel Wara tror kritikken gjør det umulig for statsministeren å sparke Ingebrigtsen.

- Det vil bli oppfattet som et svakhetstegn å bytte ut sosialministeren nå. Første anledning blir ved en eventuell omrokkering etter valget, sier Wara til Dagbladet.no.

Han mener at sosialministeren har sviktet i det politiske håndverket.

- Hun kan ikke skylde på media. Noen av tabbene kan skyldes liten rikspolitisk erfaring, men det er tross alt en statsråd det er snakk om, sier den tidligere FrP-politikeren.

Han mener at Stoltenberg ikke bør se for mye på avstemningen på Dagbladet.no. På sju timer hadde over 4000 personer stemt - 85 prosent krevde statsrådens avgang.

- Det finnes flere eksempler på statsråder som har blitt populære på sikt. Stoltenberg må finne ut om dette er en kortsiktig stemningsbølge mot Ingebrigtsen. Hvis dette representerer noe langvarig, må han finne en ny sosialminister, anbefaler Wara.

Må snakke om problemene

Både Fjærvoll og Aure understreker at familien og de politiske kollegene var til uvurderlig hjelp i de tyngste stundene.

- Noen blir motivert og gjør en bedre jobb under press, men de aller fleste reagerer negativt, sier forsker og psykolog Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Han kjenner ikke situasjonen til Ingebrigtsen, men instituttet har forsket mye på stress i arbeidslivet.

- Selv de sterkeste kan reagere med å få helseproblemer. På kort sikt kan det være søvn- eller fordøyelsesproblemer. På lang sikt kan det føre til hjerte- og karsykdommer og psykiske lidelser som depresjon og utbrenthet, sier Grimsmo til Dagbladet.no.

Han anbefaler å takle stresset på to måter:

- Følelsene må bearbeides og man må forsøke å gjøre noe med problemet.

GIKK FRA SIN POST: Da Bondevik-regjeringa falt, forsvant den medie-døpte postkasse-ministeren fra politikken. Han håper Ingebrigtsen er sterkt nok til å tåle stormen.
UPOPULÆR: Politiske motstandere, partikolleger og Dagbladet.nos lesere er bare noen av de som krever sosialministerens avgang. Her blir hun fotografert første dag på jobb 17. mars 2000.
BLE SYK: Aud-Inger Aure ble FrPs favoritt-skyteskive. Måneders hardkjør endte med sykehusopphold og avgang fra politikken. Her gir hun nøkkelkortet fra seg til Odd Einar Dørum.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 549847254


Varnish cache server