- Guri må gå

Sosialminister Guri Ingebrigtsens uttalelser til Dagbladet i går vekker både sjokk og forferdelse. Nå blir hun bedt om å gå av eller trekke påstanden om at svært mange sosialklienter er stoffmisbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialministeren lei seg for å ha såret

Kvinne- og familieforbundet ble i går nødt til å holde helgeåpent på sekretariatet, fordi sjokkerte medlemmer og sosialhjelpsmottakere ringte inn.

- Jeg krever at sosialministeren går ut og beklager uttalelsene. Det er helt grotesk at hun går ut og stempler sosialhjelpsmottakere som narkomane. Nå stempler hun enslige, foreldre med barn og til og med personer som er blitt sosialhjelpsmottakere fordi de må ta seg av syke familiemedlemmer, sier Elisabeth Rusdal, leder i Kvinne- og familieforbudet.

Hun gir sosialministeren klar beskjed:

- Hun er rollemodell for sitt embetsverk, og hvis vi har en statsråd som sprer slike holdninger, ja da bør hun rett og slett gå av, sier Rusdal til Dagbladet.

- Rått kutt

Det var 13. februar i år at sosialminister Guri Ingebrigtsen sendte ut et rundskriv til kommunene der de fikk beskjed om at sosialklientene ikke skal få barnetrygd og kontantstøtte i tillegg til sosialstøtten.

Og som hun sa til Dagbladet i går, er det viktig at sosialhjelpen ikke er så gunstig at de lar være å jobbe. Det er bakgrunnen for at Ingebrigtsen mener at 3880 kroner er godt nok for enslige etter at husleie og oppvarming er dekket. Har klienten barn, blir det et månedlig tillegg. Men da får de ikke kontantstøtte eller barnetrygd.

Høyrebyrådet i Oslo mener disse satsene er skammelig lave og velger å gi langt mer.

- Sosialministerens veiledende satser rammer særlig enslige forsørgere. Da kan hun ikke forklare det med at det er narkomane, slik hun gjorde i Dagbladet i går. Hadde vi fulgt hennes satser ville en enslig forsørger med tre barn fått et tillegg pr. måned på 3863 kroner. Enslige forsørgere med ett barn ville fått 2550 kroner mindre, sier byrådsleder Erling Lae.

Byrådslederen går så langt som å si at statsrådens sosialhjelpssatser ville ført til ren nød, hvis ikke kommunene på egen hånd hadde økt beløpet. Han bemerker at sosialministeren bør byttes ut.

Hjerteløs

Tidligere sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at Jaglands uttrykk «hjerteløs» nå må brukes om Arbeiderpartiet selv. Intervjuet med Guri Ingebrigtsen gjorde så sterkt inntrykk på henne at hun trengte å roe seg ned før hun ringte Dagbladet.

- Hennes uttalelser er en hån mot de 126000 sosialhjelpsmottakere som sliter for å komme ut av en vanskelig livssituasjon. Hun stigmatiserer hele gruppen med sin påstand om at mange er narkomane, sier Kleppa til Dagbladet.

SVs kvinnepolitiske leder og førstekandidat for Vestfold Inga Marte Torkildsen sier rett ut at ministeren må gå av.

- Norge er rett og slett ikke tjent med en sosialminister med slike holdninger. Det gjør meg rasende at hun stempler sosialhjelpsmottakerne som narkomane som ikke bør få mer penger, sier hun.

FÅR KRITIKK: Sosialminister Guri Ingebrigtsen sjokkerer andre politikere med sine uttalelser om sosialklienter og stoffmisbruk.Foto: TRULS BREKKE