Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guri Ofstad Varpe er Slottets nye kommunikasjonssjef

Tar over etter at Marianne Hagen ble statssekretær for Høyre.

NY KOMMUNIKASJONSSJEF: Guri Ofstad Varpe er ansatt som kommunikasjonssjef på Slottet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
NY KOMMUNIKASJONSSJEF: Guri Ofstad Varpe er ansatt som kommunikasjonssjef på Slottet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Guri Ofstad Varpe (46) er ansatt som kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, og tiltrer stillingen 1. juni 2018.

Ifølge kongehuset har hun 20 års bakgrunn fra kommunikasjonsfaget, organisasjonsliv, privat næringsliv, politisk virksomhet og mediebransjen.

Guri Ofstad Varpe kommer fra stilling som direktør i Burson-Marsteller – der hun siden 2013 har ledet byråets medieavdeling og inngått i ledergruppen.

- Viktig og interessant

Varpe har blant annet vært journalist i TV 2 og informasjonssjef i Arbeidsgiverforeningen Spekter. I perioden 1997-99 var hun ansatt i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Varpe vokste opp i Ålesund og Bodø, og er nå bosatt i Oslo.

- Jeg ser fram til å starte i denne svært viktige og interessante jobben, sier Guri Ofstad Varpe i en pressemelding.

Det var i november Det kongelige hoff søkte ny kommunikasjonssjef.

Kommunikasjonsstaben ved hoffet teller fem ansatte. Marianne Hagen sluttet i jobben ved Slottet i november og ble statssekretær for Høyre i Utenriksdepartementet. Fram til ny leder er på plass, er kronprinsparets nære medarbeider og venn Ole Edvard Wold-Reitan konstituert i jobben. Det vil han nå være til 1. juni.

Millionlønn

Kommunikasjonssjefen er en del av hoffets ledergruppe. Stillingsannonsen fra i fjor sa ikke noe om lønnsnivået som følger med stillingen, men Dagbladet har tidligere skrevet at hele hoffets ledergruppe har et lønnsnivå på godt over én millioner kroner.

Kommunikasjonsstaben har ansvar for ekstern og intern kommunikasjon på vegne av kongehuset og hoffet, og får over 2 000 henvendelser årlig.

Ansvaret omfatter mediekontakt, offisiell fotografering, foto ved høytidelige audienser, bidrag til bøker og dokumentarer og informasjon i egne kanaler.

Blant «egne kanaler» er sosiale medier, der Slottet har jobbet med å bygge og vedlikeholde følgerskarer siste åra.

Ifølge årsrapporten fra hoffet for 2016, er kongehusets Facebook-sider den størst kanalen og innleggene fra kongehuset oppnådde hele 939 500 «likes» på Facebook i fjor.

Siden har 224 000 faste følgere. Slottet legger stadig større vekt på foto og video til egne kanaler, som direktefilming på Facebook.

Tett på kongefamilien

De nye kommunikasjonssjefen skal «videreutvikle vår kanalmiks og innholdsarbeidet».

Kommunikasjonssjefen ved Slottet jobber svært tett med kongefamilien, både i offisielle og private sammenhenger. Stillingen krever sikkerhetsklarering.

De to siste åra har Det kongelige hoff flere ganger fått kritikk for bruken av bevilgninger fra Stortinget. Først for å lønne omfattende arbeider med forvaltning, drift og vedlikehold av kongefamiliens private eiendommer. Deretter for å engasjere seg med pengegaver og driften av flere kongelige fond.

Det kongelige hoff ledes av hoffsjefen og er delt inn i fire avdelinger og to staber med til sammen 150 ansatte.

Hoffet brukte hodejegerselskapet Visindi til å bistå i arbeidet med å finne ny kommunikasjonssjef.

kongemakta
 1. Kjøpte seg inn i ny sørlandshytte

  Nå disponerer kronprinsparet tre ferieeiendommer med strandlinje på Sørlandet.

 2. Mennene eier alt - planlegger nytt hyttekjøp

  Kongen og kronprinsen eier 14 eiendommer til en verdi av over hundre millioner alene. Verken dronningen eller kronprinsessen har fast eiendom selv.

 3. - Det kongelige hoff skulle følge lov om offentlige anskaffelser i så stor grad som mulig

  Tidligere statsråd Victor Norman mener departementet hadde klare føringer. Likevel har hoffet latt være å kunngjøre anskaffelser for millioner av kroner.

 4. - Hoffet signerte på å følge loven. Men det har de ikke gjort

  Tre medlemmer av Slottsutvalget og en sentral byråkrat forteller at kongen ønsket at hoffet skulle følge lover og regler på lik linje med andre, da regelverket for statlige kongelige eiendommer ble laget.

 5. Håndteringen av kritikken mot konge­huset begynner å bli flau og komisk

  Vi vet alle hvor dette ender.

 6. Her svarer kronprinsen på spørsmål om lovbrudd og hemmelighold

  Dagbladet møtte kronprinsparet.

 7. - Kongehuset svekkes. Dette er uakseptabelt

  Folkevalgte reagerer på hvordan Det kongelige hoff har latt være å følge Lov om offentlige anskaffelser i årevis. Ber hoffet søke ekstern hjelp.

 8. - Hoffet bryter loven

  Hoffet har mottatt rundt to milliarder kroner til statlige eiendommer og offisiell virksomhet på 16 år. Underveis har hoffet kjøpt varer og tjenester, uten å følge Lov om offentlige anskaffelser. Eksperter rister på hodet.

 9. Åpner opp etter gave-avsløringer

  Men Kronprinsparets fond vil fortsatt hemmeligholde hvem som gir pengegaver under 25 000 kroner.

 10. - Når hoffet bruker fellesskapets penger, må de fortelle hvordan

  Stortingsrepresentanter kritiserer hoffet for hemmelighetsfull forvaltning av statlige eiendommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media