Nordmenn i Sør-Afrika

Guro (23) midt i kaoset: - Veldig dramatisk

Guro Marie Tislevoll (23) driver en barnehage i Sør-Afrika. Hun har kjent opptøyene på nært hold den siste uka.

OPPTØYENE: Opptøyene i Sør-Afrika gjør at Guro Marie Tislevoll må stenge arbeidsplassen. Foto: Privat
OPPTØYENE: Opptøyene i Sør-Afrika gjør at Guro Marie Tislevoll må stenge arbeidsplassen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er over ti tusen soldater i gatene nå, og det er fortsatt trusler om nye angrep, forteller Guro Marie Tislevoll (23) til Dagbladet på mandag.

Hun startet barnehagen «Chidiya» i Sør-Afrika sammen med venninnen Stephanie Sokane (24) for å hjelpe familier i et fattig område.

Opptøyene i landet har gjort at hun har vært nødt til å stenge barnehagen den siste uka. Når Dagbladet prater med Tislevoll, sitter hun hjemme i leiligheten sin i Johannesburg i Sør-Afrika, som ligger en time unna barnehagen.

- De har brent ned og plyndret kjøpesentre og butikker. Veiene har vært stengt og det har vært tryggest å holde seg inne i leiligheten, sier Tislevoll.

STENGT: Chidiya barnehage må nå holde stengt. Foto: Privat
STENGT: Chidiya barnehage må nå holde stengt. Foto: Privat Vis mer

Måtte stenge

Den siste uka har det vært voldsomme opptøyer i Sør-Afrika. Ifølge NTB er minst 212 menneskeliv gått tapt. Uroen i Sør-Afrika brøt ut som følge av fengslingen av tidligere president Jacob Zuma. Han startet i forrige uke soningen av en 15 måneder lang dom for ikke å ha samarbeidet i en korrupsjonsetterforskning.

Kjøpesentre og lagre har blitt plyndret i Johannesburg og provinsen KwaZulu-Natal. Det har ført til frykt for mangel på mat og drivstoff. Soldater er satt inn for å få kontroll over situasjonen, dette opplyser NTB.

- Jeg har ikke hatt mulighet til å handle mat, da butikkene er blitt rasert, sier Tislevoll.

Hun forteller at hun var på jobb forrige mandag, men at det da begynte å bli så urolig i gatene at de var nødt til å stenge.

- Dramatisk

Mandag samlet demonstranter seg utenfor rettsbygningen i Pietermaritzburg for å vise sin støtte til den tidligere presidenten, ifølge NTB.

- Det er helt tydelig at alle disse hendelsene med uro og plyndring ble startet med vilje, det var folk som planla og koordinerte det, hevdet Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa på et besøk til KwaZulu-Natal-provinsen fredag, skriver NTB.

- Dette var veldig dramatisk. Men vi har opplevd disse tingene før i mindre grad, så jeg er på en måte litt vant til det, sier Tislevoll.

Hun håper på å få åpnet barnehagen igjen i neste uke.

- Det verste er jo at vi ikke har hatt muligheten til å kjøpe mat. Jeg håper at det roer seg i morgen. Planen er å dele ut esker med mat til familiene som har barn i barnehagen, da de heller ikke har hatt muligheten til å handle, forteller hun.

DRIFTER SAMMEN: Stephanie Sokane (24) drifter Chidiya barnehage sammen med Tislevoll. Foto: Privat
DRIFTER SAMMEN: Stephanie Sokane (24) drifter Chidiya barnehage sammen med Tislevoll. Foto: Privat Vis mer

Fattig strøk

Område barnehagen ligger i er et fattig strøk, med et stort behov for barnehager, sier Tislevoll. Hun sier hun har fått hundrevis av henvendelser fra familier siden hun åpnet i mars i fjor.

- Det er dyrt å sende barna i barnehage, og familiene i Orange Farm, der barnehagen ligger, har ikke råd til å sende barna i dyre barnehager, forteller hun.

Nå er det 32 barn i barnehagen, og hun planlegger å utvide til 45 barn når de får råd.

- Foreldrene betaler 50 kr i måneden, men det er mer en symbolsk sum. Orange Farm er et slumområde og folk bor veldig tett. Vi kaster ikke barna ut om foreldrene ikke klarer å betale, sier hun.

NON STOP: Denne familien ble vitne til et mirakel på tur. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

- Korrupt system

I utgangspunktet var det to andre barnehager der da Tislevoll åpnet Chidiya, men begge har blitt lagt ned grunnet corona, forteller hun. Hun forteller at det er veldig dårlige tilbud i fattige strøk for foreldre som ønsker å sende barna i barnehage.

- Nå venter vi bare på at opptøyene skal roe seg, slik at vi får åpnet igjen.

Tislevoll og venninnen Stephanie Sokane (24) hadde ni barn i barnehagen da de åpnet den i mars i fjor. Da besto barnehagen av en liten garasje uten strøm. De mottok så et bidrag fra en veldedig organisasjon, som gjorde det mulig å bytte lokale og å ta inn flere barn.

NYTT LOKALE: Den nye barnehagen som nå har plass til 45 barn. Foto: Privat
NYTT LOKALE: Den nye barnehagen som nå har plass til 45 barn. Foto: Privat Vis mer

- Vi er avhengig av støtte fra Norge for å kunne holde åpent, sier hun.

De store forskjellene mellom de rike og fattige er det som motiverte Tislevoll til å starte Chidiya barnehage.

- Det er et veldig korrupt system, og det motiverte meg til å åpne barnehagen og å bruke pengene bærekraftig. Opplevelser i de første åra legger grunnlag for resten av livet, og jeg mener at for å skape varig endring må man starte med de minste, sier hun.

Strømmet til gatene

Sør-Afrikas ambassadør i Norge, HE Selaelo Ramokgopa, sier til Dagbladet at opptøyene har roet seg betraktelig.

- Politiet og militæret er ute i gatene for å få kontroll på situasjonen, sier hun.

Hvor lang tid det kommer til å ta kan hun ikke si noe om. På søndag var det den internasjonale Mandela-dagen. Ambassadør Ramokgopa forteller at det strømmet mennesker til gatene for å rydde opp i byen etter opptøyene.

- Det viser at vi er et fellesskap, som ønsker en slutt på dette, sier Ambassadør Ramokgopa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer