- Guro er en miljøsinke

KYOTO (Dagbladet): Miljøvernminister Guro Fjellanger gjør sitt beste for å presentere Norges forhandlingsposisjon i Kyoto som ambisiøs miljøpolitikk, og får rause skulderklapp av norske lobbyister. Men Heidi Sørensen kaller Guro Fjellanger for miljøsinke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt innlegg under gårsdagens ministermøte brukte hun mye av tida på å forsvare begreper som er de reneste fy-ord i miljøbevegelsen.

På en pressekonferanse etter sitt innlegg sa Guro Fjellanger til Dagbladet at hun innesto for disse norske kravene også for fire år siden.

- Jeg har i alle fall ikke ment noe annet enn det jeg sa i denne talen, lød Fjellangers kryptiske svar.

- Det er slikt som man i beste fall kaller dårlig hukommelse, repliserer lederen i Norges Naturvernforbund, Heidi Sørensen. Hun viser til at Guro Fjellanger så seint som i høstens valgkamp sto fram og kritiserte Arbeiderpartiet for å være en miljøsinke.
- Nå har hun overtatt alle Ap's standpunkter. Hva skal vi kalle henne da? Jo, miljøsinke, sier Sørensen.

Etter at Fjellanger hadde snakket ferdig på ministermøtet, var Stortingets nye radarpar i miljø- og energipolitikk på plass utenfor konferansesalen: Ap's Jens Stoltenberg og Høyres Jan Tore Sanner. I en slags talekorframførelse uttrykte begge stor tilfredshet med Fjellangers tale.

- Et veldig godt innlegg, sa Stoltenberg, mens Jan Tore Sanner nikket ivrig og bekreftende.

- Helt i tråd med det norske forhandlingsopplegget. Det er fint å høre at Fjellanger støtter felles gjennomføring og kvotehandel, fortsatte Stoltenberg, og presiserte at han ikke sa dette for å være spydig.
Sannheten er at flere sentrale representanter fra de tre partiene som har regjeringsmakt i dag, protesterte heftig mot forslagene da Ap lanserte dem tidligere på 90-tallet.

Ap's utgangspunkt for å fremme disse forslagene var at partiet mente det var viktig å ta hensyn til forskjeller i de enkelte lands ståsted, økonomiske struktur og ressurser. I går sa Fjellanger fra talerstolen i Kyoto at Norge er skuffet over at det har vært så vanskelig å bygge disse prinsippene inn i Kyoto-avtalen.

<B>TØFFE DAGER:</B> Miljøvernminister Guro Fjellanger på talestolen i Kyoto i går.