Guro hardt presset

Miljøvernminister Guro Fjellanger nekter å si hvilken målsetting Norge har for utslippskutt av klimagasser. Hun strekker seg imidlertid til å si at en betydelig del av utslippsreduksjonen må skje med nasjonale tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ellers mener hun at Norge skal redusere like mye som «land Norge kan sammenlikne seg med».

Hvilke land Norge kan sammenlikne seg med, vil hun heller ikke ut med. På en pressekonferanse i går ble den ferske statsråden presset så hardt i spørsmålet om nasjonal målsetting at den erfarne presserådgiveren, Thorstein Dreyer, fant det best å avslutte før det hele endte i ellevill komikk.

Ap-kopi

Miljøvernministerens begrunnelse for å holde kortene så tett inn til brystet, er at det fortsatt er langt fram til en forhandlingsløsning.

Fjellangers redegjørelse for Stortinget om klimaforhandlingene i Kyoto, framsto på mange måter som en blåkopi av Ap-regjeringens klimastrategi. Dette står i skarp kontrast til statsminister Kjell Magne Bondeviks tidligere løfter om en ny vurdering av mandatet for klimaforhandlingene.

- Gripende god

- Det var en gripende god redegjørelse. Det var ikke ett eneste ord vi ikke kunne stille oss bak. De har tatt Arbeiderpartis miljøpolitikk ord for ord, setning for setning, raljerte Jens Stoltenberg etter miljøvernministerens redegjørelse i går.
Mens det i Voksenåsenerklæringen står at utslippene skal ned til 1989-nivå innen 2005, kunne miljøvernministeren i går opplyse at regjeringen nå går inn for at i-landene samlet bør redusere sine utslipp med 10- 15 prosent innen 2010. Hun opplyste også at sentrumsregjeringen går inn for differensierte forpliktelser og økonomisk byrdefordeling.

- Det er en skandale at Norge, som det eneste vesteuropeiske landet, ikke reiser til Kyoto med et klart og erklært mål om hvor mye vi vil redusere våre egne utslipp, utbrøt stortingsrepresentant Erik Solheim (SV) etter Fjellangers redegjørelse.