Guro tatt av politiet

DOROTEA i LAPPLAND (Dagbladet): Ved 22-tida i går kveld ble den etterlyste Guro Lie (15) fra Valdres tatt av svensk politi nær tettstedet Dorotea i Lappland og hentet med helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To lokale lensmannsbetjenter satte kursen nordover i 23-tida for å hente jenta som da var flydd med helikopter til Trøndelag. I 09-tida slapp de henne av ved foreldrenes hus.

Guro var på vei hjem til Norge sammen med den 25-årige kjæresten da hun ble stoppet i går kveld.

- Vi ble veldig sjokkerte. Vi var helt uforberedte på dette. Det hjalp ikke at Guro gjorde motstand, hun ble tvunget inn i helikopteret og kjørt av gårde, forteller den opprørte kjæresten Gandalf Andreas Kristensen til Dagbladet.

Paret har vært på rømmen siden 16. juli, og vært etterlyst gjennom politiet i hele Europa.

Guro har også vært etterlyst med navn og bilde i norske medier.

Startet hjemreisen

Dagbladet traff paret i Lappland i Sverige tidligere på dagen i går. Guro ringte da hjem til foreldrene og varslet at de var på vei hjem, og i går ettermiddag pakket de sammen teltet og startet den 100 mil lange reisen hjem til Valdres og Hallingdal. Planen var å overnatte nær grensa, ved Gädderad.

- Vi hadde kjørt bare noen kilometer sørover fra Dorotea, der vi har holdt til de siste dagene, da vi møtte en politipatrulje. Patruljebilen snudde da de oppdaget oss, og kom etter. Vi følte oss fortsatt ganske rolige, for vi hadde jo fått fritt leide hjem av norsk politi, sier Gandalf Andreas Kristensen.

Skulle ikke pågripes

Tidligere på dagen var Guro selv i kontakt med det lokale lensmannskontoret i Sør-Aurdal, og fortalte at de skulle kjøre hjemover. Hun fikk til svar at det var de glade for, og at ingen ville komme for å pågripe dem. Det samme sa Vest-Oppland politidistrikt til Dagbladet i går.

- Vi ble avhørt i et par timer, og etter mye telefonering fram og tilbake med politiet i Stockholm og Norge ble det avgjort at Guro skulle hentes med helikopter, forteller Kristensen.

Selv ble han ikke pågrepet, og visste ikke i går kveld helt hva han skulle gjøre.

Ingen detaljer

Politiadjutant Bodil Thorp ved Vest-Oppland politidistrikt bekreftet til Dagbladet seint i går kveld at jenta var blitt hentet, men hun visste ingen detaljer om hva som hadde foregått.

- Det eneste jeg kan si, er at vi ikke sendte noen til Sverige. Paret har vært etterlyst gjennom Schengen-samarbeidet, og ble stoppet etter å ha blitt gjenkjent av svensk politi, sa Thorp til Dagbladet.

I formiddag sier hun til Dagbladet.no at de aldri hadde garantert Guro fritt leide.

- Politiet tok en vurdering da de traff dem på veien. Slik vi så saken var det riktig å ta hånd om henne og frakte henne hjem, sier Thorp.

MØTTE DE ETTERLYSTE: Dagbladet møtte Guro Lie (15) og Gandalf Andreas Kristensen (25) i Lappland i Sverige i går. Seint i går kveld ble Guro tatt av svensk politi og fraktet til Norge.