Gusmao angriper FN

DILI, ØST-TIMOR (Dagbladet): Xanana Gusmao, lederen for frigjøringskampen på Øst-Timor, går nå til kraftig angrep på FN. Han mener at FN og andre organisasjoner er i ferd med å ta over styret av Øst-Timor. De oppfører seg allerede som konger av Øst-Timor, sier Gusmao i et intervju med Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gusmao har en voldsom oppslutning i befolkningen på Øst-Timor - noen sammenlikner ham med Nelson Mandela, andre med Che Guevara. Gusmao vant krigen, han er tilbake i hjemlandet, som ligger i ruiner og hvor befolkningen er traumatisert av gjentatte overgrep fra den indonesiske hæren og pro-indonesiske militsgrupper.

- FNs ansvar

- Da jeg kom tilbake og fikk se ødeleggelsene her på Øst-Timor, var jeg fullstendig knust, men etter at jeg har snakket med mine venner, har jeg fått tilbake troen, gløden og viljen til å kjempe, sier han til Dagbladet. Nå går han til angrep på FN.

Gusmao mener at FN må ta sin del av ansvaret for ødeleggelsene på Øst-Timor.

- Selvfølgelig er FN ansvarlige. Et av de største feilgrepene til FN var å gi ansvaret for sikkerheten til det indonesiske politiet og militæret. De legitimerte hæren som en nøytral part i prosessen. Jeg tror FN er meget klar over de alvorlige tabbene organisasjonen gjorde.

- Jeg advarte det internasjonale samfunnet, jeg advarte FN, men det skjedde.

Det er ikke noe vi kan gjøre med det nå. Men hva vi kan forhindre, er at UNTAET, (den midlertidige FN-administrasjonen på Øst-Timor), prøver å kolonisere oss, at FN prøver å tre nye modeller over hodene våre. Rekken av feilslåtte FN-operasjoner er lang. Vi må sørge for at Øst-Timor ikke blir den siste i kronologien, sier Gusmao.

Han er tydelig irritert over invasjonen av vestlige eksperter og organisasjoner som er i ferd med å ta fullstendig kontroll over styre og stell på Øst-Timor.

- Ikke naive

- Vi opplever en invasjon av organisasjoner. De har bedt om 200 millioner dollar til sine nødhjelpsprogrammer. Det er helt utrolig. Jeg er ikke engang sikker på om vi får mer enn 100 millioner av Verdensbanken. Jeg forventer at vi må betale UNTAET halvparten av dette, og jeg regner med at kanskje bare 20 millioner blir igjen til reell utvikling av Øst-Timor. Jeg vet vi er i en veldig vanskelig situasjon, men vi er ikke så naive at vi aksepterer den type hjelp. En politisk rådgiver bryter inn på portugisisk Hun har overhørt samtalen og mener Gusmao går vel langt i sine uttalelser. Det vil ikke Gusmao høre noe av.

- Det bekymrer meg ikke.

Jeg må advare det internasjonale samfunnet. Nå vet de at noe er i ferd med å gå galt og at vi ikke vil akseptere hva som helst.

Det faktiske forholdet er at vi ikke har legitimitet. Når vi snakker til FN sier de: Å nei, du er fra CNRT, fra frigjøringsbevegelsen. Det er vi som styrer her. Vi kontrollerer og administrerer Øst-Timor.

Gusmao puster ut, roer seg ned, men så bygger det seg opp igjen, og han kommer med en kraftsalve:

Sterk advarsel

- Vi er sterke nok til å kaste hvem som helst ut av Øst-Timor, sier han og den politiske rådgiveren bryter inn umiddelbart.

- Nei, nei, jeg vil ikke skape friksjoner, men vi liker virkelig ikke at noen kommer hit og oppfører seg som konger av Øst-Timor og trer programmer ned over hodene våre. Vi ønsker organisasjoner som kommer hit for å hjelpe, ikke for å invadere oss med dyre programmer. Vi føler at vi vil bli beordret til å gjøre ditt, til å gjøre datt. Vi forbereder oss nå til å bli en riktig partner for dialog og forhandlinger.

Farvel til FN

- Så hva kan du gjøre hvis du ikke har makt?

- Jeg har mitt folk, sier han. Han gjentar: Jeg har mitt folk.

- Så hva skjer etter to år, vil det bli et valg?

- Ja, kanskje vi holder et valg om to år, så kan vi si farvel til FN.

FN klarer ikke i løpet av to år å bygge opp igjen mer enn det Indonesia allerede hadde bygd. På to år kan ikke FN gjøre mer enn Indonesia har gjort i løpet av 24 års okkupasjon, sier Gusmao.

-NEI TAKK: -Øst-Timor invaderes av hjelpeorganisasjoner som er i ferd med å ta over styre og stell i landet vårt, sier Xanano Gusmao.