- Gustav er alle stormers svigermor

Ordføreren i New Orleans ber de evakuerte om ikke å reise hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To millioner mennesker ble i helga evakuert fra golfkysten i USA i påvente av orkanen Gustav. Selv om orkanen ble langt mildere enn ventet, nedgradert fra kategori 2 til 1 og så til tropisk storm, har den forårsaket store skader i kystområdene i Louisiana.

New Orleans er beskyttet av diker og flomvern som er kraftig oppgradert siden Katrina for tre år siden og har holdt den verste flommen unna.

Vind og regn har blåst trær og kraftlinjer over ende. Det er meldt om lekkasjer i flere diker, men redningsmannskaper har klart å holde de store vannmassene unna.

- Dikene sto imot presset. Jeg håpet at dette ville skje og at vi kunne stå foran Amerika og fortelle alle at vi hadde suksess med systemet, sier New Orleans ordfører Ray Nagin.

Tolv mennesker drept

Myndighetene melder at tolv mennesker har mistet livet i orkanen. I Baton Rouge i Louisiana mistet to mennesker livet da et tre falt over huset de oppholdt seg i. En mann i Lafayette døde i en lignende hendelse. Fire sykehuspasienter drept mens de ventet på en luftambulanse som skulle evakuere dem fra sør i Lousiana, melder CNN.

Gustav har i tillegg forårsaket mer enn 60 dødsfall i Karibien, blant dem hele 51 i Haiti, da den raste gjennom området i helga.

Ordføreren i New Orleans, Ray Nagin er lettet over at Gustav ble mye svakere enn Katrina

OVERSVØMMET: Området Rigolets øst for New Orleans er oversvømt av vannmassene. Myndighetene advarer om at ekstremværet vil føre til storflom mange steder langs kysten. Foto: Scanpix
OVERSVØMMET: Området Rigolets øst for New Orleans er oversvømt av vannmassene. Myndighetene advarer om at ekstremværet vil føre til storflom mange steder langs kysten. Foto: Scanpix Vis mer

- Istedenfor å kalle Gustav «alle stormers mor», vil jeg kalle den «alle stormers svigermor» eller «alle stormers stygge søster», sa ordføreren på en pressekonferanse i natt norsk tid.

Han kom med en innstendig oppfordring til innbyggerne om å forbli der de er evakuert.

- Tirsdag er ikke dagen for å komme tilbake til New Orleans. Kraftlinjer over hele byen ligger nede, det er store områder som ikke har strøm, sier Nagin.

Det er ventet store mengder nedbør, mange steder er det meldt om 6-700 mm regn per døgn. Myndighetene advarer mot sterk flom langs hele gulfkysten.

Mangler strøm og vann

Også i Louisiana er det mer enn 800.000 mennesker som ikke har strøm. Det kan ta mer enn to uker å få den tilbake, sier guvernør Bobby Jindal.

Men en rekke evakueringssentre har store problemer. På Universitet i Alexandria klarer ikke nødgeneratoren å holde vannsystemene i gang. Dermed har de evakuerte hverken tilgang til dusj eller vannklosetter.

- Det er veldig fullt her og alle prøver bare å gjøre sitt beste for å tilpasse seg, sier Kesha Harlow, som er på senteret med sin åtte år gamle datter og to måneder gamle sønn.

- Vi venter bare på at stormen skal gå over, sier tobarnsmoren til CNN.

På et overfylt evakueringssenter i Shreveport er mange rastløse og vil hjem.

- Folk er desperate. De vet ikke om de har et hjem å vende tilbake til. Myndighetene hadde tre år på å planlegge dette, og nå skulle jeg ønske at jeg hadde blitt hjemme slik jeg gjorde under Katrina, sier Emma McClure (37) til AP.

Ble hjemme

Noen tusener mennesker trosset myndighetenes ordre om å evakuere og ble hjemme. Siden orkanen ble svakere enn ventet ser det ut til at det har gått bra.

- Den så virkelig ikke så skummel ut som Katrina, sier Jack Bosma i New Orleans.

• Les også: Todd nekter å dra

Kevin Wise i Biloxi, Mississippi forteller at havet var omtrent hundre meter lenger inn på land enn normalt.

- På stranda blåste det så kraftig at du ikke kunne stå oppreist. Jeg måtte sitte på huk for å kunne ta et bilde, sier han til CNN.

Det ekstreme fortsetter imidlertid i regionen. Den tropiske stormen Hannah ble i natt oppgradert til orkan. Den er nå over Bahams og er ventet å treffe sørkysten av USA om noen dager. Orkanen Ike bygger seg også opp i Atlanterhavet og kan true USA.

• Følg orkanvarslene på National Oceanic and Atomspehric Administration.

DIKENE HOLDT: Siden Katrina i 2005 har myndighetene forsterket og forbedret sikkerheten rundt New Orleans. Dikene har holdt de største vannmengdene unna.
INGEN STRØM: En rekke kraftledninger, blant annet her i Houma, har falt ned og store områder har ingen tilgang på strøm.
BLE HJEMME: Innbyggere i New Orleans feirer at Gustav ikke ble så ille som fryktet.
VENTER: Rastløse innbyggere på evakueringssenteret i Beech Street Baptist Church i Texarkana i Arkansas.
KNUST: En rekke bygninger er knust av orkanen og tre mennesker mistet livet da trær falt ned på huset de oppholdt seg i.
IKKE KOM HJEM: New Orleans ordfører Ray Nagin ber de evakuerte om å ikke vende hjem ennå.