«Gustav» kan bli verre enn «Katrina»

Feier inn mot Cuba. Over 300 000 venter på å bli evakuert fra New Orleans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen ble lørdag kveld oppgradert til kategori 5 på Saffir-Simpson-skalaen. Det er det høyeste trinnet på skalaen.

Større enn da Katrina traff New Orleans

Orkanen Katrina som i 2005 var skyld i store ødeleggelser og at over 1000 menneskeliv gikk tapt, var definert som en kategori 3-orkan da den traff byen New Orleans. Den var på et tidspunkt opgså definert som kategori-5 orkan, men ble nedjustert før den traff byen.

Dersom Gustav beholder sin definisjon som kategori-5 orkan når den treffer land vil den bli mye kraftigere enn forgjengeren.


Bush erklærer unntakstilstand

Orkanen er ventet å treffe vest for New Orleans tirsdag. Foreløpige beregninger viser at det er mest sannsynlig at den treffer land like vest for New Orleans.

President George W. Bush har erklært unntakstilstand i hele delstaten Louisiana slik at føderale myndigheter kan yte katastrofehjelp til eventuelle katastrofeområder.

I New Orleans vil mellom 310 000 og 340 000 innbyggere vil bli berørt av en eventuell full evakuering.


I dag har trafikken stått bom stille på utfartsveiene som går nord og øst ut fra New Orleans. Folk har stått i stadig lengre køer på busstasjonene i byen for å komme seg vekk, og på Union Passenger Terminal var køen mer enn 1,5 kilometer lang, melder NTB.

MOT CUBA: Orkanen Gustav er allerede større enn det Katrina var da den traff New Orleans i 2005. I kveld treffer orkanen Cuba. Bildet viser en liten gutt i hovedstadet Havana. Foto: AFP /ADALBERTO ROQUE/SCANPIX
MOT CUBA: Orkanen Gustav er allerede større enn det Katrina var da den traff New Orleans i 2005. I kveld treffer orkanen Cuba. Bildet viser en liten gutt i hovedstadet Havana. Foto: AFP /ADALBERTO ROQUE/SCANPIX Vis mer

Mot Cuba

«Gustav» nærmer seg nå Cuba, og er ventet å treffe vest for Havanna lørdag kveld norsk tid.

Orkanen vil treffe både vest og nord på Cuba, med stormsentrum i det tobakksproduserende området Pinar Del Rio.

Flere tusen mennesker er allerede evakuert til tilfluktsrom.

Minst 77 mennesker har omkommet etter orkanens herjinger så langt, de fleste på Haiti.Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

«Gustav» kan bli verre enn «Katrina»
KATEGORI 4: Orkanen ble lørdag kveld oppgradert til kategori 5 på Saffir-Simpson-skalaen.
KATRINA: Dette bildet er fra New Orleans i 2005 etter at Katrina hadde herjet byen.