Gustav oppgraderes til orkan

Med direkte kurs mot New Orleans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tropiske stormen Gustav tiltar i styrke og har nå status som full orkan. Uværet har tatt livet av minst 72 mennesker i det karibiske området.

Målinger fra luftvåpenets rekognoseringsfly viser at Gustav igjen er blitt en orkan med en vindhastighet på opptil 33,6 sekundmeter, opplyser orkanvarslingssenteret National Hurricane Center i USA.

Det er ventet at orkanen vil tilta i styrke og bli en kategori-3-orkan innen tirsdag. Kategori-3-orkaner har en vindstyrke på mellom 50 og 58 sekundmeter. Tirsdag er det også ventet at orkanen vil treffe land i USA. Bølger på 5-9 meter vil da slå følge med orkanen.

Lørdag blir det trolig satt i gang evakuering i delstater som står i fare for å bli truffet av Gustav.

Jamaica

Gustav traff Jamaica med full styrke torsdag. Stormen slapp store mengder nedbør over fjellområdene nord for Jamaicas hovedstad Kingston, mens myndighetene evakuerte folk fra lavtliggende områder som trues av oversvømmelser.

Butikker og skoler ble stengt, og solparasoller ble samlet inn på strendene i Montego Bay.

Minst 59 mennesker mistet livet da stormen herjet i Haiti, de fleste som følge av jordskred, oversvømmelser og trær som ble blåst over ende. I tillegg døde åtte andre, de fleste barn, i et jordskred i Den dominikanske republikk. Fem mennesker mistet livet på Jamaica.

I Mexicogolfen er tusener av arbeidere evakuert fra hundrevis av oljeplattformer, og i New Orleans, som stormen har kurs direkte mot, innførte guvernør Bobby Jindal unntakstilstand og forberedte omfattende evakuering.


Evakuering

ORKAN:  Den tropiske stormen Gustav tiltar og oppgraderes til Orkan. Bilde fra den Dominikanske republikk. Foto: EPA/Orlando Barría
ORKAN: Den tropiske stormen Gustav tiltar og oppgraderes til Orkan. Bilde fra den Dominikanske republikk. Foto: EPA/Orlando Barría Vis mer

I Mexicogolfen der stormen er ventet senere i uka, forbereder oljeselskapene seg på det som kan bli den verste orkanen siden 2005. Produksjonen er stanset og arbeidere blir evakuert.

Oljeprisen steg tidlig torsdag til over 120 dollar fatet, men gikk ned igjen da amerikanske myndigheter lovte å stille ekstra olje i kriselagrene til rådighet dersom stormen avbryter produksjonen i Mexicogolfen, der 25 prosent av USAs olje kommer fra.

I New Orleans tar de ingen sjanser. Allerede er en første kontingent på 700 busser på plass i tilfelle det blir nødvendig å evakuere befolkningen.

Gustav er den første alvorlige stormen i årets orkansesong som meteorologene spår kan bli den mest aktive siden 2005 da New Orleans og USAs golfkyst ble rammet av to katastrofale orkaner, Katrina og Rita.


Hull i dikene

I New Orleans innrømmer myndighetene at dikesystemet rundt byen ennå ikke er på høyden etter at nesten hele byen ble oversvømmet etter Katrina for tre år siden.

Bill Irwin i den amerikanske hærens ingeniørkorps sa på en pressekonferanse torsdag at det fortsatt er hull i enkelte deler av dikene som skal beskytte byen mot flom, men at de arbeider med nødløsninger før Gustav eventuelt treffer.

Samtidig fulgte meteorologene en ny storm i Atlanterhavet, Hanna, som ventes å utvikle seg til en orkan med nordvestlig kurs for Bahamas-øyene og Florida.

(NTB)

RETNING NEW ORLEANS: Satelittbildet fra NOAA viser stormen på vei over Karibien i går. Gustav har nå direkte kurs mot New Orleans.
STOR SKADE: Uværet har gjort stor skade og minst 72 personer har mistet livet på orkanens ferd gjennom Karibia. Bilde fra Kingston på Jamaica.