Gustav treffer land nå

Orkanen har begynt ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Klokka 16 i dag norsk tid, ble Gustav klassifisert som en kategori 2-orkan.

(Dagbladet.no): Orkanen Gustav traff kysten av Louisiana tidlig i morges og beveger seg nå 26 kilometer i timen. Massive nedbørsmengder og kraftig vind er første tegn på selve orkanen. Orkanens øye vil treffe innlandet rundt klokka 13 norsk tid, melder det nasjonale orkansenteret i Miami.

Håpet om at orkanen blir litt mildere enn ventet stiger. Ekspertene sier nå at den trolig ikke vil nå kategori 4 slik de hadde ventet, melder CNN. En orkan med styrke 3 vil likevel medføre enorme ødeleggelser.

• Les mer om de ulike kategoriene her.

Spøkelsesby

Nesten to millioner mennesker er evakuert i Louisiana, og New Orleans er øde. 1,9 millioner mennesker hadde søndag flyktet fra delstatens kystområder. New Orleans merket de første tegnene på uvær natt til mandag, og borgermester Ray Nagin har beordret hele byen evakuert.

-  Det er virkelig en spøkelsesby nå. Dersom det er områder folk ikke har evakuert fra, dreier deg seg sannsynligvis om bemidlede mennesker som bor i områder Katrina aldri nådde. Gud velsigne dem, sier Nagin.

Flere innbyggere hadde ikke kunnet returnere til New Orleans før for noen få måneder siden. Nå må de igjen forlate hjemmene sine.

OVER LAND: Satelittbildet viser at orkanen Gustav har truffet land og at orkanens øye nærmer seg Louisiana. Foto: Scanpix/AP/National Oceanic and Atmospheric Administration
OVER LAND: Satelittbildet viser at orkanen Gustav har truffet land og at orkanens øye nærmer seg Louisiana. Foto: Scanpix/AP/National Oceanic and Atmospheric Administration Vis mer

- Vi er nervøse, men vi må bare be til Gud om at vi ikke treffes av vannet igjen. Vi må bare ha tiltro til Gud, sier Lyndon Guidry, på flukt mot Florida, til Fox News.

Tester beredskapen

Tre alvorlig syke personer har mistet livet under evakueringen. Myndighetene anslår at om lag 10.000 av de 239.000 innbyggerne har valgt å bli igjen i New Orleans.

81 mennesker har allerede mistet livet på grunn av Gustav etter at den raste gjennom Den dominikanske republikk, Haiti, Jamaica og Cuba i helga.  

Gustav mistet noe av styrken sin på lørdag. Det er ikke ventet at orkanen når styrkekategorien 4 før den treffer det amerikansk fastlandet mandag, ifølge det nasjonale orkansenteret i USA. De anslår at Gustav vil ha en vindstyrke på 56 meter i sekundet.

Myndighetene har jobbet hardt siden Katrina for tre år siden for å styrke dikene som beskytter statens lavtliggende områder. Krisehåndteringen og beredskapen får nå sin første viktige test. Mer enn 1800 mennesker døde under Katrina, men den var en kategori 5-orkan og mye sterkere enn Gustav.

Lover sterk innsats

Myndighetene lover at de er klare til handling denne gangen. Michael Chertoff, minister for nasjonal sikkerhet, sier at lete- og redningsarbeidet vil ha førsteprioritet når stormen har passert. Kjøretøy spesielt tilpasset dypt vann, helikoptre, fly og ambulanseskip fra marinen står klare rett utenfor det forventede stormsenteret.

Gustav treffer land nå

- Jeg føler meg litt nervøs angående stormen og hvor den vil treffe. Men jeg føler meg samtidig veldig trygg på hvor mye ressurser vi har, sier han til CNN.

Republikanernes visepresidentkandidat John McCain skulle egentlig bli hyllet på partiets landsmøte i dag, men dette er utsatt på grunn av Gustav og katastrofetilstanden i gulfområdet.

President George Bush fikk hard kritikk for sin håndtering av Katrina i 2005. Manglende beredskap og vilje til å evakuere og hjelpe beboerne i området skapte store hakk i presidentens troverdighet som nasjonens leder.

- Jeg har all tro på at vi ikke vil se feilene fra Katrina bli gjentatt. Faktisk er jeg veldig optimistisk og tror vi vil se omfattende samarbeid og innsats for ofrene og for alle som blir berørt av katastrofen, sier McCain.

STILLE FØR STORMEN: Mørke skyer truer over Lake Pontchartrain i New Orleans, Louisiana. Gustav har nå truffet land.