«THE MONUMENTS MEN»: Virkelighetens «Monuments Men» besto av 345 menn, og noen kvinner, fra 13 ulike nasjoner. I det sivile var de historikere, museumsdirektører, kuratorer, kunstnere og lærere, som soldater skulle de oppspore nazistenes ulike gjemmesteder og sikre gjenstandene mot tyveri eller ødeleggelse. Foto: NTB SCANPIX
«THE MONUMENTS MEN»: Virkelighetens «Monuments Men» besto av 345 menn, og noen kvinner, fra 13 ulike nasjoner. I det sivile var de historikere, museumsdirektører, kuratorer, kunstnere og lærere, som soldater skulle de oppspore nazistenes ulike gjemmesteder og sikre gjenstandene mot tyveri eller ødeleggelse. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Guthorm var eneste nordmann i de ekte «Monuments Men» - nå hedres han i USA

20 år etter sin død blir norske Guthorm Kavli hedret av den amerikanske presidenten for heltemodig innsats under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): - Det er utrolig at morsomt at bestefaren min får denne oppmerksomheten - selv om han døde for 20 år siden, sier Lars Guthorm Kavli (38) til Dagbladet. I morgen setter han seg på flyet til Washington, sammen med far, onkel og en kusine. For på torsdag ettermiddag deles the Congressional Gold Medal ut til «the Monuments men and fine arts officers». Utmerkelsen er USAs høyeste sivile orden og deles ut til folk som har ytet en innsats som har gitt direkte innflytelse på nasjonens historie og kultur. Kulturvernoffiserene får den som gruppe. 

Virkelighetens Monuments Men Besto av 345 menn - og noen kvinner - fra 13 ulike nasjoner. I det sivile var de historikere, museumsdirektører, kuratorer, kunstnere og lærere. Som soldater i den nye avdelingen som president Franklin D. Roosevelt allerede sommeren 1943 beordret opprettelsen av, skulle de oppspore nazistenes ulike gjemmesteder og sikre gjenstandene mot tyveri eller ødeleggelse. Britene fulgte med et tilsvarende arrangement, som sammen med amerikanerne opererte direkte under den allierte overkommandoen. Mens krigshandlingene fremdeles pågikk, skulle «kulturvernoffiserene» forsøke å påvirke de militære sjefene til å unngå ødeleggelse av kunst og kultur. Arbeidet med å finne de legitime eierne fortsatte i seks år, før siste Monuments and Fine Arts Officer kunne sendes hjem. Flesteparten av virkelighetens Monuments Men la etter krigen vekk uniformene og gjorde internasjonale karrierer i ansette kunst- og kulturvirksomheter over hele verden. Ingen av dem tok i bruk store bokstaver om sin egen krigsinnsats, og historien gikk etter hvert i glemmeboka. Fem millioner gjenstander ble - på grunn av denne innsatsen - returnert til sine rettmessige eiere. Men, fortsatt er det mengder av kunst som kom på vidvanke under krigen, eller umiddelbart etterpå, og det er et tema som titt og ofte preger det tyske nyhetsbildet. 

Målet nådd En amerikansk stiftelse har nøstet opp hele historien bak kulturreddernes krigsinnsats, og har de siste årene lobbet hardt for å få ut av glemselen - og hedret for innsatsen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn