- Gutt (1) død av sjelden bakteriesykdom

Dødsårsaken fryktes å være blodforgiftning med meningokokk B.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Legevakten i Sarpsborg har skjerpet beredskapen etter at en 18 måneder gammel gutt døde søndag. Dødsårsaken fryktes å være blodforgiftning med bakterien meningokokk B.

Meningokokk B er samme bakterie som er årsaken til såkalt smittsom hjernehinnebetennelse. Gutten kom til legevakten lørdag ettermiddag, men verken undersøkelse av ham eller blodprøver ga mistanke om hjernehinnebetennelse. Sykdomsforløpet var svært kort, og gutten døde søndag, opplyser Sarpsborg kommune.

- Det er viktig å understreke at muligheten for at flere skal bli syke, er svært liten. Dette er en sjelden sykdom, det var kun 19 påviste tilfeller i Norge i 2008, sier helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune til Aftenposten.no.

Sykdommen er ikke spesielt smittsom.

- Mer enn 97 prosent av tilfellene er enkeltstående og når det kommer et tilfelle nummer to, inntreffer dette som regel fra dager til få uker etter det første.

Symptomene på meningokokksykdom er ofte uspesifikke i begynnelsen, som influensalignende symptomer eller som feber med frysninger, hodepine, nedsatt allmenntilstand, kvalme og oppkast. Utslett kan også forekomme.

En blodprøve vil avsløre bakteriesykdommen. Meningokokk B rammer særlig barn under fem år og tenåringer mellom 13 og 20 år.(NTB)