Hundeangrep:

Gutt (10) drept av hund

En video frigitt av politiet i Wales viser hunden angripe forbipasserende kun dager før drapet på tiåringen.

FENGSELSSTRAFF: En ti år gammel gutt ble drept av en aggressiv hund i Wales i fjor. Nå er to personer dømt etter den tragiske hendelsen. Video: Gwent police / Twitter Vis mer
Publisert

I november i fjor ble ti år gamle Jack Lis angrepet og lemlestet av en hund av rasen amerikansk XL bully.

Rasen er en blanding mellom amerikansk pitbullterrier og amerikansk staffordshire-terrier, kalt amstaff.

Amerikansk bully er lovlig i Storbritannia og deles ut ifra størrelsen inn i fire kategorier: Pocket, standard, classic og XL.

Døde på stedet

Angrepet fant sted i nærheten av tiåringens hjem i Wales, skriver BBC.

Jack hadde vært ute og lekt med venner etter skolen, og dro seinere til et leilighetskompleks. Hunden gikk løs i underetasjen uten tilsyn.

Ifølge en venn som var vitne til hendelsen, hoppet hunden opp med labbene på tiåringens skuldre og dyttet ham i gulvet før den gikk til angrep på ham.

Vennen fikk varslet nærmeste nabo, som deretter ringte nødetaten.

DØDE: Jack Lis døde av skadene fra hundeangrepet. Han ble bare ti år gammel. Foto: Heddlu Gwent-politiet
DØDE: Jack Lis døde av skadene fra hundeangrepet. Han ble bare ti år gammel. Foto: Heddlu Gwent-politiet Vis mer

Sjokkerende overvåkingsvideo

Jack fikk store skader i nakke og hode, og ble erklært død på stedet. Hunden, som veide 43,7 kilo, ble skutt og drept av politiet, ifølge BBC.

Politiet har frigitt en overvåkingsvideo som viser hunden glefse etter og hoppe på tilfeldige forbipasserende utenfor en butikk, inkludert barn.

Videoen, som ble filmet få dager før det dødelige angrepet på Jack, viser at eieren åpenbart ikke hadde kontroll på hunden.

  • Se overvåkingsvideoen i videovinduet øverst i saken.

Da Jacks begravelse fant sted 25. november, kjørte en bilkortesje rundt i Caerphilly sentrum for å minnes den unge gutten.

- Hjertet mitt verker. Det er vondt å vite at jeg aldri får sjansen til å se deg vokse til utrolige mannen jeg alltid har visst at du ville bli, sa mora Emma Withfield under sønnens begravelse, gjengitt av BBC.

BLE AVLIVET: Hunden Beast ble skutt og drept av politiet på stedet, etter at han angrep og drepte Jack Lis (10). Foto: NTB/Shutterstock
BLE AVLIVET: Hunden Beast ble skutt og drept av politiet på stedet, etter at han angrep og drepte Jack Lis (10). Foto: NTB/Shutterstock Vis mer

Fengselsstraff

10. juni måtte eieren og kvinnen som passet hunden dagen angrepet fant sted møte i retten i Cardiff.

Begge hadde erkjente straffskyld ved en tidligere høring.

Brandon Hayden (19), hundens eier, fikk en fire og et halvt år lang fengselsstraff. Venninnen Amy Salter (29) ble fengslet i tre år for samme lovbrudd. Begge ble fratatt retten til å eie en hund på ubestemt tid.

Under rettssaken kom det fram at Hayden kjøpte hunden Beast samme måned som det dødelige angrepet fant sted, etter å ha sett en annonse hvor det sto at hunden «gis bort gratis til et godt hjem».

Ifølge BBC ble det i annonsen også opplyst om at Beast ikke gikk overens med andre hunder.

MÅ I FENGSEL: Brandon Hayden (19) ankommer Cardiff Crown Court 10. juni. Foto: Kara Thomas/Athena Pictures/Shutterstock
MÅ I FENGSEL: Brandon Hayden (19) ankommer Cardiff Crown Court 10. juni. Foto: Kara Thomas/Athena Pictures/Shutterstock Vis mer

- Loven må endres

I en uttalelse gitt til pressen etter rettssaken, sa tiåringens mor at sønnens død var en konsekvens av at Hayden ønsket seg et «statussymbol».

Hayden skal ifølge BBC ikke ha vist noe anger under rettssaken.

- Dette dyret er ikke et kjæledyr. Det ble avlet for å opptre slik, og det har ikke blitt gjort noe for å roe den ned fra sekundet den ble født. Loven må endres for å unngå slike eiere, for å forhindre at noe liknende skjer igjen, sa Emma Withfield.

MØTTE PRESSEN: Tiåringens mor, Emma Whitfield, etter rettssaken mot Brandon Hayden og Amy Salter. Foto: Kara Thomas/Athena Pictures/Shutterstock
MØTTE PRESSEN: Tiåringens mor, Emma Whitfield, etter rettssaken mot Brandon Hayden og Amy Salter. Foto: Kara Thomas/Athena Pictures/Shutterstock Vis mer

Ettåring døde

For en måned siden omtalte Dagbladet ettåringen Bella-Rae Birch som døde på sykehuset etter å ha blitt angrepet av en hund i hjemmet sitt i England.

En obduksjonsrapport fastslo at jenta døde av skader mot hodet.

Hunden var av den samme rasen som tok livet av ti år gamle Jack. Ifølge politiet hadde familien hatt hunden i bare ei uke da ettåringen ble angrepet.

I Norge er det per i dag seks forbudte hunderaser:

  • Pitbullterrier
  • Amerikansk staffordshire-terrier
  • Fila Brasileiro
  • Toso inu
  • Dogo Argentino
  • Tsjekkoslovasisk ulvehund

I januar 2022 ble det også forbudt å drive avl på hunderasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer