GUTTEN OG BAMSEN:  10-åringen veide bare 14,8 kilo da han ble funnet død i august i fjor. Nå har de rettspsykiatrisk sakkyndige konkludert med at hans mor er strafferettslig tilregnelig. Foto: Privat.
GUTTEN OG BAMSEN: 10-åringen veide bare 14,8 kilo da han ble funnet død i august i fjor. Nå har de rettspsykiatrisk sakkyndige konkludert med at hans mor er strafferettslig tilregnelig. Foto: Privat.Vis mer

Gutt (10) veide 14,8 kilo da han sultet i hjel

Mor funnet tilregnelig under tvil- siktet for grov omsorgssvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De rettspsykiatrisk sakkyndige i saken der en ti år gammel gutt ble funnet død i sitt hjem på Mortensrud i Oslo 27. august i fjor, har nå konkludert med at guttens mor er strafferettslig tilregnelig.

Gutten var 131,5 centimeter høy og veide bare 14,8 kilo da han ble funnet død.

Mor er nå siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Det er åpnet tilsynssak mot barnevernet i Søndre Nordstrand bydel fordi bekymringsmeldinger fra guttens fastlege ikke hadde ført til reaksjoner før han sultet i hjel.
 
De rettspsykiatrisk sakkyndiges konkluderer med at kvinnen verken var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad, i det tidsrommet fram til gutten sultet i hjel.

- Dette har de ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for. Det betyr at de konkluderer med at siktede var strafferettslig tilregnelig, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Det er psykiater Kristin Bjartveit og psykologspesialist Arne M. Guldvog som har foretatt den rettspsykiatriske undersøkelsen, etter oppnevnelse fra Oslo tingrett.

Rapporten er sendt til Rettsmedisinsk kommisjon, som faglig gjennomgår alle slike erklæringer.

Den 38 år gamle moren har vært til tvangsobservasjon på Dikemark og seinere på akuttpsykiatrisk avdeling på Ullevaal på grunn av forverret tilstand.

Advokat Bjørn Rudjord i Advokatfirmaet Elden er forsvarer for den siktede moren av pakistansk opprinnelse.

- Jeg har fått erklæringen først i dag, og har ikke fått anledning til å sette meg inn i den. Derfor kan jeg heller ikke kommentere den, sier Rudjord til Dagbladet.

Han har ikke møtt klienten på en stund.

Tvil - rettssak ikke avgjort
De sakkyndige har i erklæringen uttrykt tvil både når det gjelder eventuell psykose og når det gjelder evnenivå, altså en eventuell psykisk utviklingshemming.

- De overlater til retten å vurdere dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt til NTB.
Erklæringen vil nå bli vurdert av Rettsmedisinsk kommisjon, som faglig gjennomgår alle slike erklæringer. Enten godtas rapporten som den er, eller det kan bli snakk om en tilleggserklæring, eventuelt en helt ny rapport. Dette er avgjørende for om det blir en rettssak eller ikke.