<strong>URO:</strong> En ny FN-rapport inneholder oppsiktsvekkende funn etter uroen i Syria, som har vart i åtte måneder. Foto: Reuters/Scanpix
URO: En ny FN-rapport inneholder oppsiktsvekkende funn etter uroen i Syria, som har vart i åtte måneder. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Gutt (11) voldtatt av tre vakter, gutt (15) voldtatt foran sin far

Ny FN-rapport dokumenterer utbredt bruk av seksuell vold og tortur fra syriske sikkerhetsstyrker - som skal ha fått ordre om å skyte mot sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det internasjonale presset øker mot Syria etter uroen som har vart i åtte måneder i landet. FN øker presset ytterligere i dag med en oppsiktsvekkende rapport som dokumenterer alvorlige brudd på menneskerettighetene.

I den ferske FN-rapporten kommer det fram at syriske sikkerhetsstyrker blant annet har torturert og drept sivile.

- Kommisjonen er svært bekymret over at det er begått forbrytelser mot menneskeheten ulike steder i Syria, heter det i rapporten.

- Barn torturert til døde FN-kommisjonen bak rapporten har intervjuet 223 personer, øyenvitner og avhoppere fra hæren, og mener å kunne dokumentere troverdig bevis om at høytstående tjenestefolk i hele Syria regelmessig ga ordre om å skyte mot sivile hjem og ubevæpnede demonstranter.

Det har tidligere kommet flere rapporter og meldinger fra journalister i Syria om drap av sivile, men aldri før har det kommet en så konkret FN-rapport om handlingene.

Avhopperne har blant annet fortalt om ordrer om å skyte mot demonstrantene for å drepe, og om hvordan barn er blitt torturert til døde.

FN-rapporten kan være en avgjørende faktor dersom FNs sikkerhetsråd velger å bryte inn i konflikten. Sikkerhetsrådet har tidligere blitt stoppet av Russland og Kina.

- Årsaken til at volden fortsetter i Syria er at myndighetene fremdeles tror at det er en militær løsning på å slå ned på folkeopprøret. Dette driver Syria inn i en veldig farlig og ond sirkel, sier Beirut-direktør Nadim Houry i Human Rights Watch til Washington Post.

Voldtatt foran faren I rapporten framkommer det også rystende detaljer om seksuell vold og tortur av fanger. Blant annet framkommer det at flere fanger ble truet om at de ville bli voldtatt foran deres familie, og at deres koner og døtre også ville bli voldtatt.

Helt konkret forteller et vitne at han bevitnet en 15 år gammel gutt bli voldtatt foran sin egen far. En annen forteller at en 11 år gammel gutt ble voldtatt av tre sikkerhetsoffiserer.

- Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Etterpå snudde de seg til meg og sa at jeg var nestemann, sier et av vitnene.

Fanger skal jevnlig ha blitt tvunget til å være nakne, og flere tidligere fanger forteller om slag mot kjønnsorgan, påtvunget oralsex, elektrosjokk og vakter som brente sigarettstumper på dem.

Over 3500 drept Flere vitner forteller om seksuell vold mot kvinner under raid mot sivile hus, men kommisjonen skriver at de bare har funnet begrenset bevis for dette, trolig ettersom ofrene frykter stigmaet etterpå.

Ifølge FN har minst 3500 personer blitt drept i uroen i Syria, mens aktivister sier at opptil 30 000 personer har blitt arrestert av sikkerhetsstyrkene.

Granskerne ber president Bashar al-Assads regime om å stanse bruddene på menneskerettighetene, løslate dem som er blitt pågrepet i demonstrasjonene, og slippe inn medier, hjelpeorganisasjoner og menneskerettighetsgrupper i landet.

Dagen etter at Den arabiske liga vedtok å sperre syriske kontoer som reaksjon mot volden i landet, sier regimet at landet har hentet ut nesten alle sine midler fra arabiske land.

Også EU skal nå skjerpe sine sanksjoner mot Syria på grunn av voldsbruken mot demonstrantene i landet. Ifølge en EU-diplomat skal et allerede omfattende sanksjonsregime utvides innen den syriske olje- og finanssektoren. EU grunngir sanksjonene med den harde linjen regimet har inntatt overfor demonstrantene som ønsker å bli kvitt det autoritære regimet.

Det er ventet at de nye sanksjonene blir vedtatt av de europeiske utenriksministrene torsdag, og unionens utenrikssjef Catherine Ashton har invitert Den arabiske ligas leder Nabil Elaraby til å delta på møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer