Gutt (13) på 30 kilo får ikke hjelp

LØRENSKOG (Dagbladet): Sønnen er 13 år, veier 30 kilo, og løper to mil daglig for å slanke seg. Han har anoreksi og har mistet livsgnisten. I ett år har moren kjempet for å skaffe sitt barn hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først i forrige uke ble han innlagt på undomspsykiatrisk klinikk. Nå er moren varslet om at han kan bli utskrevet igjen til uka.

Det eneste han tilbys er hjelp av barnevernet .

Det er en viljesterk, men sliten Maddu Sharma som møter Dagbladet utenfor ungdomspsykiatrisk klinikk ved Sentralsykehuset i Akershus. Det er ikke en hvilken som helst mor som har brukt opp sine siste krefter på å skaffe sønnen psykiatrisk hjelp:

Hun er selv psykiatrisk sykepleier.

Selv en ressurssterk kvinne som henne har kommet til kort overfor behandlingsapparatat i Akershus.

- Jeg har slåss og slåss. Nå vet jeg ikke lenger hvor jeg skal gå for å få hjelp. Det gjør vondt. Jeg begynner å miste håpet. Blir han skrevet ut fra klinikken på SiA, kommer han til å løpe til han stuper, sier Maddu.

Gjemmer ham bort

Sønnen er nede:

- «Jeg fortjener ikke å leve lenger. Jeg fortjener ikke noe godt,» sier han til meg.

Gutten har tidligere vært på weekendhjem i regi av barnevernet i Asker og Bærum. Han har gode grunner til å nekte å benytte seg av tilbudet igjen.

- Jeg kan ikke tillate at de gjemmer vekk barnet mitt i barnevernets apparat. Han er i akutt behov for hjelp.

- Alle leger og psykiatere har sagt at han trenger psykiatrisk hjelp mot spisevegring. Nå er han i ferd med å bli skrevet ut til ingenting. Jeg er redd. Jeg vil ikke miste min sønn.

Dusjer og løper

På en klassetur i september i fjor kom sykdommen til syne på alvor. Sjetteklassingen spiste aldri, men var den ivrigste til å klatre i fjellene.

Fra midten av januar sluttet han å gå på skolen på grunn av angst og vondt i magen.

Asker og Bærums distriktspsykiatriske poliklinikk ga ham diagnosen anoreksi. Siden han flyttet fra Oslo til Bærum for fire år siden, har han hatt problemer på skolen. Han ble mobbet og involvert i slåssing. Etter hvert begynte han med tvangshandlinger, som å dusje eller løpe ustanselig.

Han vet han er syk: «Hjelp meg å tenke annerledes, mamma,» bønnfalt han i fjor.

For syk

Poliklinikken lovte Maddu at sønnen skulle få behandling på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri - men ikke før 31. august i år.

I mellomtida ble han akutt dårligere. Før sommeren begynte han å kaste opp, samtidig som han intensiverte løpinga.

To-tre mil kunne han løpe daglig. Han var deprimert og trist. Om sommeren gikk han i tjukke klær for å gå ned i vekt.

Hvor enn Maddu søkte hjelp, fikk hun beskjed om at hun måtte vente til 31. august. Dette svaret fikk hun fra legen, poliklinikken, Rikshospitalet, Bærum sykehus og Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri. Og barnevernet mente gutten var så syk at det var uansvarlig av dem å ta seg av ham.

Føler seg lurt


Så, endelig, var dagen for innleggelse ved Statens senter kommet:

- Poliklinikken hadde lovet at han skulle få behandling ved sentret. Men de presset meg til å holde ut til 31. august. Da jeg kom til sentret, ble jeg forklart at han bare ville få en utredning. Etter én uke konkluderte de at han var så syk at det var uforsvarlig for dem å ha ham der, sier moren, som etter måneder med venting føler seg lurt.

Sentret mente det var fare for at gutten kunne ta sitt eget liv, og henviste ham til ungdomspsykiatrisk klinikk ved Sentralsykehuset i Akershus. Institusjonens oppgave er å gi øyeblikkelig hjelp.

Nå har moren fått beskjed om at gutten trolig er for frisk til å være på klinikken.

- De mener det er tilstrekkelig å observere ham til tirsdag. Men jeg vet at det ikke er tilstrekkelig. Jeg vil at klinikken beholder ham i tre uker, slik paragrafen for innleggelse gir dem rett til. Sønnen min er blitt kastet hit og dit i snart ett år nå. Målet mitt er å unngå at han blir pakkepost. Da vil han miste troen på mennesker. De fleste har sviktet ham til nå.

Maddu Sharmas ønske er at sønnen får plass ved spisevegringsavdelingen på Statens senter. Men avdelingen har bare seks plasser. Og trass i at gutten er 13 år og 30 kilo, stiller han så langt fra først i køen.

Og: Det er Akershus fylke, og ikke staten, som har ansvar for å gi gutten et tilbud.

FRYKTER FOR SØNNENS LIV: Maddy Sharma frykter at det verste kan skje hvis sønnen må forlate klinikken på SiA denne uka.