Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutt (15) har ikke vært på skolen siden 7. desember eller pusset tennene på tre måneder: Nå får han endelig hjelp

Bydel Bjerke har innvilget spesialisthjelpen familien har kjempet for.

UTAGERER: 15-åringen i Bydel Bjerke går løs på inventar i sin fortvilelse. Nå har bydelen innvilget et hjelpetiltak de tidligere har avslått.
 Foto: Privat
UTAGERER: 15-åringen i Bydel Bjerke går løs på inventar i sin fortvilelse. Nå har bydelen innvilget et hjelpetiltak de tidligere har avslått. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er klart vi er glade for dette. Nå kjenner jeg at jeg klarer å puste litt med magen igjen, sier 15-åringens mor til Dagbladet.

Nylig mottok familien skriftlig vedtak fra Bydel Bjerke om at barneverntjenesten i bydelen nå innvilger et hjelpetiltak som bydelen tidligere har avslått for gutten som lider av PDD NOS (Asberger), en diagnose innenfor autismespekteret, med tilleggsvansker og psykiske følgesymptomer.

- Av hensyn til taushetsbelagte opplysninger, kan vi ikke uttale oss om enkeltsaker, sier bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen.

Kraftig funksjonsfall 9. april skrev Dagbladet at Bydel Bjerke har fått kraftig refs fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus for ikke å ha vært til hjelp for gutten og hans familie.

Gutten var tidligere godt fungerende og gikk på vanlig skole, men har de siste åra hatt et kraftig funksjonsfall. Fra 2012 har det vært svært sparsommelig med skolegang.
- Sist gang han var på skolen var 7. desember i fjor, og han har ikke pusset tenner på tre måneder, sier 15-åringens mor til Dagbladet, noe som også slås fast i vedtaket fra barneverntjenesten.

«Barneverntjenesten har mottatt informasjon om en negativ eskalerende adferd. Foreldrene har søkt om tiltak fra ulike avdelinger i bydelen. Barneverntjenesten har besluttet å iverksette tiltak for å hindre ytterligere negativ utvikling av guttens fungering», heter det.

Voldsom utagering Foreldrene er sterkt preget av den vanskelige situasjonen. Gutten oppholder seg i hjemmet stort sett døgnet rundt, og våkenettene er mange.

Familien må hanskes med stadige episoder hvor gutten utagerer voldsomt. Dette fører med seg store ødeleggelser av inventar, og når det står på som verst, går 15-åringen fysisk til verks mot sine nærmeste.

- Samtidig så skriker han etter hjelp. Han gråter i bunnløs fortvilelse mens han ødelegger det kjæreste han eier, sier mora.

ØDELEGGER DET KJÆRESTE HAN EIER: Under episoder med utagering, tar 15-åringen ofte sin fortvilelse ut på favorittingene sine, som datamaskinen.
 Foto: Privat
ØDELEGGER DET KJÆRESTE HAN EIER: Under episoder med utagering, tar 15-åringen ofte sin fortvilelse ut på favorittingene sine, som datamaskinen. Foto: Privat Vis mer

Hun har ikke tall på hvor mange ganger sønnen har knust nettbrettet sitt, revet fra hverandre datamaskinen eller klippet i stykker madrassen sin.

- Til guttens beste «Barneverntjenesten deler foreldrenes og psykiatriens bekymringer i forhold til guttens fravær fra skolen og at han tilsynelatende tar lite imot behandlingstilbudet fra psykiatrien (...) Barneverntjenesten iverksetter av den grunn tiltaket SPISS som skal jobbe tett med X, hans foreldre og ansatte på Erwald (et dagsenter i bydelen, journ. anm.) (...) Barneverntjenesten vurderer at gutten har et særskilt behov for SPISS, og at dette tiltaket er til guttens beste», heter det i vedtaket.

- Nå ser vi fram til å sette oss ned med barnevernet og BUP for å diskutere det praktiske rundt hjelpetiltaket som nå er innvilget, sier mora til 15-åringen.

Familien har vært sterkt kritiske til at bydelen tidligere har avslått å innvilge den private omsorgstjenesten som også fagmiljø på universitetssykehus mener kan være til hjelp for gutten.

«SPISS`s spesialkompetanse mht autismespekterforstyrrelser ble i dag 31.08.15 presentert på ansvarsgruppemøte i Bydel Bjerke. SPISS representerer en type spisskompetanse opp mot aktuelle pasientgruppe som ikke finnes i spesialisthelsetjenesten», skriver Oslo universitetssykehus 31. august 2015.

Hele Norges coronakart