OVERLEVDE FEM DØGN:  Pema Lama (15) ble i dag funnet i ruinene - 120 timer etter at jordskjelvet rammet. Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/Scanpix
OVERLEVDE FEM DØGN: Pema Lama (15) ble i dag funnet i ruinene - 120 timer etter at jordskjelvet rammet. Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/ScanpixVis mer

Gutt (15) reddet etter 120 timer i ruinene

Lå begravet under en sju etasjes bygning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fortsatt stiger dødstallene i Nepal. Over 5500 mennesker er nå bekreftet omkommet etter jordskjelvkatastrofen, melder CNN.

Samtidig blir fortsatt noen funnet i live.

En av dem er 15 år gamle Pema Lama, som i dag ble reddet ut fra ruinene - 120 timer etter at naturkatastrofen rammet.

Folkemengden jublet da gutten ble hentet ut fra ruinene av en sju etasjes bygning i Katmandu, skriver nyhetsbyrået AFP.

Brakt til sykehus Politiet sier at den overlevende er en nepalsk gutt som bodde på gjestehuset Hilton i utkanten av hovedstaden Katmandu da jordskjelvet rammet.

- Vi avventer mer informasjon, sier talsmann for politiet Kamal Singh Bam.

Tenåringen er brakt til sykehus for behandling, og han er foreløpig den siste overlevende som er reddet i Nepal.

- Ekstra motivasjon Meldingen om at 15-åring ble reddet ut i dag betyr mye for de norske hjelpearbeiderne i jordskjelvrammede Nepal.

- Det er klart at når vi får slike meldinger så gir det ekstra motivasjon. Det er godt å se at det fortsatt er mulig å berge ut mennesker i live, sier Leif Gullstein i redningslaget Norsar til NTB.

- Det er varmt i været, og heller ikke så veldig kaldt om nettene, noe som gjør at mulighetene er til stede. For å kunne gjøre denne jobben, må vi ha tro på at det fortsatt er mulig, sier han.

To lag fra Norsar bidrar i søket i hovedstaden Katmandu. Det er FN som koordinerer arbeidet og delegerer oppgavene.

- Det ene laget har i dag søkt gjennom et hus som opprinnelig må ha vært fem til seks etasjer høyt. De tre nederste etasjene var fullstendig kollapset. Vi gjorde ingen funn, og søker nå på andre objekter i området, sier Gullstein.

- Hadde håp Rishi Khanal (27) er en annen som overlevde flere døgn i ruinene.

- Jeg hadde noe håp, men på slutten hadde jeg gitt opp. Jeg var sikker på at ingen ville finne meg, sier Rishi Khanal (27) fra sykesenga i Nepal.

I 80 timer han lå begravet under en sjuetasjes boligblokk, som kollapset under jordskjelvet lørdag. Der lå han omringet av døde mennesker.

- Trodde jeg skulle dø Han forteller til nyhetsbyrået Associated Press at det etterhvert luktet forferdelig nede i ruinene, og at han så seg nødt til å drikke sin egen urin for å ikke tørste ut.

- Jeg var helt sikker på at jeg kom til å dø, sier 27-åringen.

-TAKKNEMLIG: - Det føles godt. Jeg er takknemlig, sier Rishi Khanal (27) som overlevde etter å ha ligget 80 timer begravet under en boligblokk. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Scanpix
-TAKKNEMLIG: - Det føles godt. Jeg er takknemlig, sier Rishi Khanal (27) som overlevde etter å ha ligget 80 timer begravet under en boligblokk. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Scanpix Vis mer

Likevel sluttet han aldri å rope eller banke rundt seg - og nettopp dette var trolig det som etter over 80 timer reddet livet hans.

Viljestyrke For redningsmannskapene hørte ropene hans, og startet å bore seg ned til ham. Etter en seks timer lang redningsaksjon klarte de å få 27-åringen ut i live.

Rishi befinner seg nå på sykehus, med sin familie til stede, ifølge nyhetsbyrået AP. Han har brukket beinet, men skal ellers være i fin form.

- Det ser ut til at han overlevde på ren viljestyrke, sier Akhilesh Shrestha, en av legene som behandler ham.

Rishi sier til AP at han han kjenner seg takknemlig.

- Det føles godt, sier han.

Alle bygninger ødelagt Dagbladets team i Nepal har besøkt landsbyen Lapsephedi. Der er situasjonen for de jordskjelvrammede innbyggerne desperat.

- Alle bygningene i landsbyen er ødelagt av jordskjelvet, og vi bor nå i telt. Vi overlever ikke lenger enn to-tre måneder, og trenger hjelp straks. Så langt har vi ikke sett snurten av myndighetene eller frivillige organisasjoner her, sier Birman Tamang (32).

REDDES UT: Her reddes Rishi Khanal (27) ut av ruionene etter å ha ligget begravet i 80 timer. Foto: Niranjan Shrestha/AP/Scanpix
REDDES UT: Her reddes Rishi Khanal (27) ut av ruionene etter å ha ligget begravet i 80 timer. Foto: Niranjan Shrestha/AP/Scanpix Vis mer