SNØSKRED: En 16 år gammel gutt ble tatt av snøskred i et fjellområde i Åseral i Vest-Agder. Luftambulansen var på stedet. Foto: Lindesnes / NTB scanpix
SNØSKRED: En 16 år gammel gutt ble tatt av snøskred i et fjellområde i Åseral i Vest-Agder. Luftambulansen var på stedet. Foto: Lindesnes / NTB scanpixVis mer

Gutt (16) omkom i snøskred: - Ryster lokalsamfunnet

Den 16 år gamle gutten som omkom etter å ha blitt tatt av snøskred søndag, lå tre timer under snøen før han ble funnet.

Søndag klokka 15.11 fikk politiet melding om at en person på snøscooter hadde blitt tatt av snøskred i Signesdalen i Åseral kommune i Vest-Agder.

Ordfører i Åseral kommune, Oddmund Ljosland fikk beskjed om ulykken kort tid etter at den hadde skjedd, og rykket selv ut for å bidra i søket.

- Jeg var hjemme da alarmen gikk. Da var det bare å kaste seg rundt, finne fram utstyr og komme seg ut til området der skredet var meldt, sier han til Dagbladet mandag ettermiddag.

ORDFØRER: Oddmund Ljosland. Foto: Åserdal kommune
ORDFØRER: Oddmund Ljosland. Foto: Åserdal kommune Vis mer

Han er en del av ei lokal letegruppe, men hadde på ulykkens tidspunkt ikke fått detaljer om hendelsen.

Like før klokka 18.30 søndag bekreftet politiet at personen var funnet og fløyet til sykehus i ambulanse. Vedkommende ble seinere erklært død på kvelden.

- Det er en ung mann på 16 år som er omkommet. Han er lokalt tilknyttet, sa operasjonsleder Linn Andresen til Dagbladet ved 23.00-tida.

Kriseteamet koblet inn

Kommunens beredskapsansvarlige, Odd Helge Liestøl, forteller til Dagbladet at de tidlig ble informert om at det var lokale folk som var innblandet i hendelsen.

- Vi valgte å sette inn et kriseteam tidlig. Disse ble umiddelbart forsterket av politi og brannvesen, sier han og fortsetter:

- Så fort gutten ble funnet, ble vi varslet og politiet ba oss om å etablere et senter for å ta imot mannskaper på Rådhuset. De pårørende ble også ivaretatt av kriseteamet umiddelbart etter at hendelsen ble kjent, og de vil bli fulgt opp videre framover.

Liestøl snakker varmt om innsatsen fra redningsmannskapene i går kveld, og forteller at kommunen hadde et godt samarbeid med politi, brannvesen og styrkene inne i leteområdet.

- Det setter vi veldig stor pris på. I fellesskap var det en kjempejobb som ble gjort. Det var mye letemannskap som stilte opp på kort tid. Frivilligheten er stor, og alle som hadde tilgjengelig utstyr reiste for å hjelpe.

- Ryster lokalsamfunnet

I dag har kriseteamet, sammen med ordføreren, vært på skolen i Åseral og informert de ansatte og elevene.

- Vi er en bitte liten kommune og alt er veldig nært. Det er nære slektsbånd, og alle kjenner alle. Selvfølgelig er det en ekstra belastning for folk her oppe når slikt skjer, sier Liestøl.

Ordfører Ljosland forteller at de vil ta vare på befolkningen og de pårørende så godt som mulig etter det tragiske utfallet.

- Når ulykker som dette inntreffer, ryster det veldig i lokalsamfunnet. Her er det små forhold og flertallet av innbyggerne i kommunen kjenner hverandre godt, sier han.

UTMARKSOMRÅDE: Signesdalen er et utmarksområde i kommunen. Det kreves snøscooter eller helikopter for å komme seg inn dit. Skjermdump: Google Maps
UTMARKSOMRÅDE: Signesdalen er et utmarksområde i kommunen. Det kreves snøscooter eller helikopter for å komme seg inn dit. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Mulig flakskred

Ifølge Hovedredningssentralen var det trolig et flakskred som tok 16-åringen som omkom søndag, opplyser Fædrelandsvennen.

Et flakskred består av et sammenhengende flak av snø som løsner på grunn av et svakt lag som kollapser. Det fører til at flaket sklir ut og raser ned fjellsiden.

Et slikt skred kan nå en fart opp imot 30 kilometer i timen på to til tre sekunder og opp imot 130 kilometer i timen på seks sekunder.

- Vi har fått anslått at skredet kan være 100 meter bredt og 150-180 meter langt, sa operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt.

Ifølge politiet skjedde skredet på fjellet, hvor det kreves snøscooter eller helikopter for å komme inn. Skredet skal ha gått i Signesdalen, nord for det private jaktslottet Lordehytta, og den 16 år gamle gutten skal ha vært i følge med andre personer.

- Er dette et skredutsatt område i kommunen?

- Nei. Det har heller ikke vært skredvarsel for kommunen. Selv om dette er en fjellkommune, er vi lite utsatt for skred og skredfare her oppe, sier beredskapsansvarlige Liestøl.