SNØSKRED: En person omkom etter at det gikk et snøskred i Vest-Agder søndag. Skjermdump: Google Maps
SNØSKRED: En person omkom etter at det gikk et snøskred i Vest-Agder søndag. Skjermdump: Google MapsVis mer

Gutt (16) omkom i snøskred

En person ble tatt av et snøskred i Vest-Agder søndag ettermiddag. Rett over midnatt ble han bekreftet omkommet.

SISTE: Politiet bekrefter overfor Dagbladet rett over midnatt at en gutt på 16 år omkom i skredet. Det var NRK som først meldte saken.

- Det er en ung mann på 16 år som er omkommet. Han er lokalt tilknyttet, sier operasjonsleder Linn Andresen til Dagbladet.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hendelsesforløpet, men en etterforskning av saken er startet.

- Fram til nå har det vært fokus på liv og helse og å ivareta de pårørende, sier Andresen.

Åseral kommune har satt krisestab.

Snøskred

Søndag ettermiddag fikk politiet melding om at en person på snøscooter hadde blitt tatt av snøskred i Signesdalen i Åseral kommune i Vest-Agder.

I underkant av tre timer senere ble en person funnet i skredet. Han ble flydd til sykehus i ambulanse.

Politiet ville da ikke gå ut med kjønn eller alder på vedkommende, men ifølge Fædrelandsvennen dreide seg om en ung mann. Vedkommende, som ble hentet ut av skredet like før klokka 18, ble ikke funnet sammen med scooteren.

Stor redningsaksjon

Vedkommende var i følge med andre personer, bekreftet operasjonsleder Repstad overfor Dagbladet tidligere i ettermiddag. Det var disse personene som varslet nødetatene og startet søket.

Mannskaper fra Røde Kors, brannvesen og lokale letegrupper ble sendt ut for å bistå i søket.

- Vi er nok mellom 40 og 50 som søker på stedet, pluss hunder, sa operasjonsleder Repstad.

- Det er en redningsaksjon med full styrke som pågår, sa Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen (HRS) til Dagbladet.

Har satt krisestab

Åseral kommune har satt krisestab, ifølge Fædrelandsvennen.

- Vi prøver nå å samle trådene i forbindelse med dette. Det er store mannskaper som er inne på leting i fjellet, og kommunen kan fort bli spurt om å stille opp med bistand med diverse ting, som utstyr og mat. Vi har dermed satt inn kriseteamet, også fordi vi ikke vet hvordan utgangen med dette blir enda, sa kommunens beredskapsansvarlige, Odd Helge Liestøl, til Dagbladet før personen ble funnet i skredet.

Han informerte om at pårørende er kjent med situasjonen.

Ordfører Oddmund Ljosland i Åseral sa til Dagbladet rundt klokka 15.45 i ettermiddag at han selv var på vei for å rykke til snøskredet. Han er en del av en lokal letegruppe, men hadde da ikke fått detaljer om hendelsen ennå.

SNØSKRED: En person er tatt av snøskred i et fjellområde i Åseral i Vest-Agder. Luftambulansen er på stedet. Foto: Lindesnes / NTB scanpix
SNØSKRED: En person er tatt av snøskred i et fjellområde i Åseral i Vest-Agder. Luftambulansen er på stedet. Foto: Lindesnes / NTB scanpix Vis mer

Mulig flakskred

Ifølge Hovedredningssentralen dreier det seg trolig om et flakskred, skriver Fædrelandsvennen.

Et flakskred består av et sammenhengende flak av snø som løsner på grunn av et svakt lag som kollapser. Det fører til at flaket sklir ut og raser ned fjellsiden, ifølge Varsom.no

Et slikt skred kan nå en fart opp mot 30 kilometer i timen på to til tre sekunder og opp mot 130 kilometer i timen på seks sekunder.

- Vi har fått anslått at skredet kan være 100 meter bredt og 150-180 meter langt, sier Repstad til Dagbladet.

Ifølge politiet skjedde skredet på fjellet, hvor det krever snøscooter eller helikopter for å komme inn. Skredet skal ha gått i Signesdalen, nord for det private jaktslottet Lordehytta, skriver Fædrelandsvennen.

Signesdalen er et utmarksområde i kommunen.

Dagbladet følger saken.