Gutt (17) «blind» etter svært ensidig kosthold

Tenåringen skal ha fortalt at han unngikk en rekke matvarer, fordi han ikke taklet konsistensen.

POMMES FRITES: Tenåringen har sagt at han nærmest utelukkende livnærte seg på pommes frites og potetgull. Illustrasjonsfoto: Chad Ehlers / Shutterstock / NTB Scanpix
POMMES FRITES: Tenåringen har sagt at han nærmest utelukkende livnærte seg på pommes frites og potetgull. Illustrasjonsfoto: Chad Ehlers / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Britiske eksperter går nå ut og advarer foreldre med kresne barn, mot de potensielle konsekvensene av underernæring, melder BBC.

Anledningen er at en 17 år gammel gutt fra Bristol skal ha mistet synet og fått nedsatt hørsel, etter å ha levd på en diett bestående av pommes frites, potetgull, lyst brød og bearbeidet kjøtt over flere år.

Prøvene skal ha vist at han over en lengre periode hadde utviklet alvorlige mangler på en rekke viktige vitaminer og mineraler.

Svært kresen

Tenåringen skal ha oppsøkt fastlegen sin da han var 14 år, fordi han følte seg trøtt og uvel. Han skal da ha blitt diagnostisert med mangel på vitamin B12 – en tilstand som oftest skyldes utilstrekkelig inntak via kostholdet, eller redusert opptak i tarmen.

Førstnevnte sees oftest blant vegetarianere og veganere, da kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter anses som de viktigste kostholdskildene.

Gutten skal ha fått B12-injeksjoner og fått kostholdsråd, men tre år seinere ble han innlagt på Bristol Eye Hospital, ifølge en saksrapport publisert av fire forskere i Annals of Internal Medicine. Da skal han ha utviklet betydelige synstap over en to års periode, og hadde blant annet flere blinde flekker i synsfeltet.

To år tidligere skal han også ha blitt undersøkt for nedsatt hørsel, men det ble ikke funnet noen forklaring på dette i undersøkelsene.

- Han forklarte kostholdet med at han hadde en aversjon mot mat med spesifikke konsistenser som han ikke tolererte. Pommes frites og potetgull var virkelig den eneste maten han likte og følte at han kunne spise, sier Denise Atan, en av legene som behandlet gutten på sykehuset, til BBC.

Hun forteller at synstapet var så alvorlig at han møtte kriteriene får å bli registrert som blind. Han vil ikke kunne kjøre bil, og han vil ha problemer med å lese, se på tv eller skjelne ansikter fra hverandre.

«Sjokkerende»

Ifølge rapporten var 17-åringen normalvektig, men alvorlig underernært. Han nektet for å ha inntatt alkohol, tobakk eller narkotiske stoffer, men innrømmet som nevnt å ha unngått en rekke matvarer siden barneskolen.

Undersøkelsene skal ha påvist at mangel på vitamin B12 og vitamin D, samt redusert mineraltetthet og lave verdier av kobber og selen.

- Han hadde mistet mineraler i skjelettet, sier Atan, som beskriver nettopp det som «sjokkerende» for en gutt i den alderen.

Forskerne påpeker at diagnosen gutten har fått, ernæringsmessig optisk nevropati, er svært uvanlig – spesielt med mangelfullt kosthold som eneste bakenforliggende årsak, som de konkluderer med i tenåringens tilfelle.

Tilstanden er mulig å behandle dersom den oppdages tidlig i sykdomsforløpet, men går man for lenge uten behandling, vil fibrene i synsnerven dø, og skaden blir permanent, skriver forskerne.

Denise Atan oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på kostholdet til kresne barn, og oppsøke eksperthjelp om nødvendig.

- Det beste er å ikke opptre engstelig overfor kresne barn, men heller å rolig introdusere barna for en eller to nye matvarer til hvert måltid, sier hun.

Legen påpeker at vitamintilskudd kan være nødvendig, spesielt for veganere, men at dette helst skal være et supplement, ikke en erstatning for, et variert kosthold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer