Vinstra-drapet

Gutt (17) idømt forvaring: - Kan være skadelig

Flere er kritiske til at gutten som tok livet av Laura Iris Haugen (16) er idømt forvaringsstraff.

DRAP: 17-åringen er dømt for å ha tatt livet av Laura Iris Haugen på Vinstra 31. oktober i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAP: 17-åringen er dømt for å ha tatt livet av Laura Iris Haugen på Vinstra 31. oktober i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag falt dommen mot 17-åringen som tok livet av Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor. Han ble dømt til 13 års forvaring, med en minstetid på åtte år. Det vurderes anke.

Haugens familie har hele tida ment at gutten må straffes hardt, og deres bistandsadvokat Nina Hjortdal mener dommen er riktig.

Forvaring idømmes bare forbrytere som anses som særlig farlige for samfunnet dersom de går fri. I motsetning til fengselsstraff kan den forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse, og kan derfor i praksis innebære livstid i fengsel.

Gutten blir den fjerde ungdommen som idømmes forvaring i Norge. Bare to av de fire dommene er rettskraftige. (Se faktaboks nederst i saken.)

At unge personer, i dette tilfellet en gutt på 17 år, dømmes til forvaringsstraff, har vakt sterke reaksjoner.

Guttens forsvarer, Nora Hallén i Advokatfirmaet Elden, understreker overfor Dagbladet at hun i denne konkrete saken var uenig i at fengsel/forvaring kunne idømmes i det hele tatt, fordi hun mener 17-åringen var strafferettslig utilregnelig under drapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer