FRIKJENT: En nå 17 år gammel gutt er frikjent for voldtekt av sin tidligere kjæreste. Under rettssaken famkom det at gutten var klar over at jenta sa nei. Likevel mente flertallet av dommerne at det ikke forelå tilstrekkelige bevis for at han har begått handlingen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
FRIKJENT: En nå 17 år gammel gutt er frikjent for voldtekt av sin tidligere kjæreste. Under rettssaken famkom det at gutten var klar over at jenta sa nei. Likevel mente flertallet av dommerne at det ikke forelå tilstrekkelige bevis for at han har begått handlingen. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

Gutt (17) innrømmer at han hørte jenta si «nei». Likevel ble han frikjent for voldtekt

- Prøvde alt bare for å ha med deg, men du sa nei. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Bergen tingrett er en 17 år gammel gutt frikjent for å ha tvunget til seg sex med sin tidligere kjæreste i en leilighet i Bergen, høsten 2015.

Ifølge dommen har gutten forklart at han hørte at kjæresten svakt si «nei» da han utførte den seksuelle omgangen.

Han bekrefter også at jenta gjorde en viss motstand.

«Han hørte at fornærmede sa lavt nei. Etter at han hadde fått av henne buksen, la han seg litt på siden og trengte inn i henne», heter det i dommen om guttens forklaring for retten.

Det var Bergens Tidende som først omtalte dommen.

- Du sa nei

Jenta har forklart at hun gjentatte ganger sa nei, at hun forsøkte å dytte ham vekk og vri seg unna. Hun har videre forklart at hun kløp, slo og sparket gutten, men at hun til slutt ga opp og sluttet å gjøre motstand.

Jenta har også foklart at det skjedde en liknende hendelse kort tid etter dette. Dette nekter gutten for at stemmer, ifølge dommen.

Paret gjorde det slutt, men opprettholdt noe kontakt på Facebook. I oktober 2015 skrev gutten til jenta at han angret på det som hadde skjedd:

«Jeg låg opp deg og prøvde alt bare for å ha med deg men du sa nei og begynte å slå meg og dytte meg vekk og alt mulig men jeg ga bare blanke faen om deg og jeg brydde meg om det jeg ville», skrev han den 10. oktober, ifølge dommen.

- Skrev det hun forventet

I retten har gutten forklart at han noen dager etter hendelsen forstod at noe ikke stemte og at han hadde gjort noe den fornærmede jenta ikke ville.

«Han skjønner nå at hun ikke ville, men skjønte det ikke da», heter det i dommen.

«Når det gjelder meldingene på Facebook forklarte tiltalte at han la seg flat fordi han var desperat etter å få henne tilbake - og at han skrev det som hun forventet og ville at han skulle skrive», heter det videre.

Uenige dommere

Dommen falt under dissens. Retten bestod av tre dommere: to lekdommere og en fagdommer. De to lekdommerne mener det ikke er bevist at det var en voldtekt, mens den juridiske fagdommeren mente at det var tilstrekkelig bevis for en voldtekt.

Men siden fagdommeren endte opp i mindretall, ble gutten altså frikjent.

Jentas bistandsadvokat, Hege Falch, sier til Bergens Tidende at hun er overrasket over utfallet.

- Jeg tenker at dette er en dom som bør ankes. Vi er uenige i flertallets vurderinger, og stiller oss bak vurderingene til mindretallet, den juridiske fagdommeren, sier hun til avisa.

- Hvordan reagerte jenta på dommen?

- Hun er fortvilet.

Ivar Abrahamsen, som er forsvarer for den frikjente gutten, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Da 17-åringen møtte til hovedforhandlingen i Bergen tingrett den 17. oktober erkjent han seg ikke skyldig etter tiltalen.