Gutt (17) lurte pedofile på chat

17-åringen utga seg for å være mindreårig og lokket voksne menn til sex via internett. Det endte med at gutten havnet i varetekt. De potensielle overgriperne gikk fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ble 17-åringen misbrukt av en nabo da han var liten gutt, og har slitt med psykiske problemer siden. Første gang han bestemte seg for å ta hevn, var han 15.


Via internett kom han i kontakt med flere godt voksne menn som var interessert i sex med mindreårige gutter.

Ifølge gutten selv avtalte han møte med en av dem, men ringte politiet og fikk dem til å møte opp i stedet. Mannen skal ha blitt innbragt, men fått gå igjen uten videre konsekvenser.


Dette fikk gutten til å bestemme seg for å ta saken i egne hender.

I vinter fikk han igjen kontakt med menn via chattekanalen Eros. Han avtalte å møte dem i et tettsted i Akershus, og tok dem med til et avsidesliggende sted. Totalt ble tre menn lokket i fella i februar og mars i år. Mennene er 54, 50 og 38 år gamle.

Tok bilde
- En av dem tok meg på låret og sa: «Åh, så deilig du er». Da han hadde buksene på knærne, hoppet en venn av meg fram og tok bilde av ham, sier 17-åringen.

Men guttene ga seg ikke med å ta avslørende bilder. En av mennene fikk regelrett juling, og guttene skal ha krevd et større pengebeløp for å ikke avsløre mennenes legning overfor familiemedlemmer.

- Jeg spurte en av dem «Er du klar over hva du gjør med små barn?». Da han svarte nei, fiket jeg til ham. Ting gikk helt over styr, for vi var veldig gira på å skremme dem. Det angrer jeg på nå, sier 17-åringen, som sier at han reagerte på at ingen var på hans side, ikke engang politiet.

- Jeg ville sette en pedofil ut av system for å forhindre at i det minste ett barn til ble misbrukt.

- Hver gang tenkte jeg «ett offer mindre».

Utpressing
I februar truet 17-åringen og hans venner en av mennene til å kjøre til Oslo, der han skulle hente lommeboka. Vel fremme fikk han varslet politiet, og 17-åringen ble pågrepet. Da ventet to uker i varetekt.

Da guttene skulle lokke fram en ny mann i mars, hadde de bestemt seg for å skifte taktikk.

- Vi gjorde ingenting ulovlig. Etter at vi hadde møtt ham og tatt bilder, oppsøkte vi samboeren og barna hans. Da ble politiet varslet, og jeg ble satt i varetekt på nytt. Men en av døtrene hans takket meg for at jeg sa fra om faren.

Overgrepsoffer
17-åringen forteller at han ble misbrukt av en nabo da han var barn.

Naboen hadde tuklet med flere gutter, og ble til slutt dømt for flere sex-overgrep. Men i retten slapp han med betinget fengsel.

- Jeg synes det var jævlig at han ikke ble skikkelig straffet. Vi var flere som hadde blitt misbrukt av samme mann, men jeg følte det som vi hadde tapt fordi han slapp så lett unna, sier 17-åringen.

Etter misbruket, siden han var 12 år, har 17-åringen gått inn og ut av institusjoner.

- Jeg opplevde den milde dommen overgriperen fikk som mer belastende enn overgrepene, sier gutten, som i ettertid også har slitt med alvorlige spiseforstyrrelser.

Røff behandling
17-åringen har tilbrakt totalt seks uker i varetekt etter hendelsene. Første gang satt han i to uker, fordi politiet fryktet bevisforspillelse. Etter at han ble pågrepet i påsken, måte han sitte i fire uker. Politiet mente det var fare for gjentakelse, og fikk medhold i retten.

- Min sønn har fått strengere straff enn han som misbrukte ham da han var liten, sier 17-åringens mor til Dagbladet. Advokat Elisabeth Grøndahl som representerer gutten er opprørt over behandlingen gutten har fått av politiet.

- Han er blitt kastet på glattcelle og han har sittet tilsammen seks uker i varetekt. Det virker ikke som om politiet tar hensyn til at dette er en svært ung gutt som sliter med store psykiske problemer. Fengsel er ikke et sted for et barn med psykiske problemer. På Ila hvor han kom da kjennelsen om to ukers varetekt falt, valgte de da også å sende ham til Ullevål sykehus, sier Grøndahl.

Siktelsen for disse forholdene er i følge Politiadvokat Tor Anders Persen ikke ferdig utformet, men Persen sier at gutten vil bli siktet for ran og utpressing.

- Vi har ikke grunn til å tro at disse gjerningene er utført i annen hensikt enn vinning, sier han.

SIKTET FOR UTPRESSING: Tre ganger lurte 17-åringen og hans kamerater voksne menn til å bli med hit til dette vanntårnet utenfor Oslo. To av mennene skal ifølge politiet blitt forsøkt presset for store pengebeløp. 17-åringen ble selv misbrukt av en nabo da han var yngre.